UETD (Avrupalı Türk Demokratlar Birliği) davetlisi olarak Fransa'nın Lyon kentine gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lyon'daki bir otelin toplantı salonunda  düzenlenen "Halk Buluşması" toplantısına katıldı. Toplantıda UETD yapılandırmasına yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Duseldorf buluşmasında, yurt dışında yaşayan vatandaşlara verdiği 10 müjdeyi hatırlattı.

Daha sonra, Lyon Türk Kültür Merkezinin her sene geleneksel olarak düzenlediği Festiculture festivaline gelen Bakan Çavuşoğlu, kendisine eşlik eden Bron Belediyesi başkanı ve Senatör Annie Guillemet ve Rhone Alpes bölge parlamentosu başkan yardımcısı Farida Boudaoud, Lyon Türk Kültür Merkezi Yöneticisi İzzet Doğanel  ile beraber Festiculture'ün açılışını yapıp kurdeleyi kesti.

Açılış konuşmasını yapan LTKM başkanı İzzet Doğanel, 2015 yılının Fransa'da yaşayan Türkler için iki anlam ifade ettiğini belirterek, bu yılın hem Türkiye#den göçün 50. yılı olduğunu hem de Fransa'nın da içinde olduğu itilaf devletlerine karşı yapılan Çanakkale muharebesinin 100. yılı olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı konuşmaya Lyon'daki Türklere, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek başladı.

Fransa ve Türkiye müttefik ülkeler olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Çanakkale Savaşı'nın üzerine bir dostluk kurduk, 24 Nisan'da Fransa Savunma Bakanı'nın da katıldığı bir seremoni ile tüm dünyaya barış mesajı verdik. Savaş ve acıların üzerine dostluk kurduk" dedi.