Yardım yüklü TIR’ın 1 aydan fazla sınır kapısında bekledikten sonra Danimarka’ya doğru yola çıktığını belirten Celal Kılıç, yardımı birlikte topladığı “Belediye başkanı ve diğer Danimarkalıların yüzüne nasıl bakacağım” dedi.


14 Mart tarihinde Türkiye’ye gönderilen TIR’ın dün Türkiye’den ayrılarak tekrar Danimarka’ya dönmek üzere olduğunu belirten Celal Kılıç “Ben Frusö bölgesinde Belediye Meclisi Üyesiyim. Çok iyi ilişkiler içinde bulunduğum ve Türklere yardım etmeyi seven Belediye Başkanımız Ole Bondo Christensen ve diğer Danimarkalılarla, Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yardım topladık. İçinde Giyim, yorgan, yastık ve oyuncak gibi eşyaların bulunduğu 900 kasadan oluşan yardımı Marmaray Nakliye firmasının da yardımı ile Suruç’a gönderdik. Ancak gönderdiğimiz TIR Hamzaeli sınır kapısına takıldı. Yardımı teslim etmek için bizzat Hamzaeli’ne gittim, gümrük müdürü ile görüşmek istedim kimse benimle görüşmedi.

KİMSE BENİMLE GÖRÜŞMEDİ

Yardımı içeri sokabilmem için bağış belgesi istediler. Tekrar Danimarka’ya geldim ve belediye başkanı ile Konsolosluğa gittik. O gün bizden fazla miktarda bürokratik işlem istediler. Akşam eve geldiğimde belediye başkanı beni aradı ve Büyükelçimize bir mektup yazmasının belki yararı olacağını söyledi. Mektubu sabah erkenden konsolosluğa götürdüm ama ‘biz böyle şeyleri kabul etmiyoruz’ diyerek geri verdiler”
dedi.



ÜLKEMİ KÜÇÜK DÜŞÜRDÜLER

Biraz uğraşı ile  bağış belgesini çıkararak Türkiye’ye  gönderdiğini belirten Kılıç “Bu kez de AFAD’dan izin almam gerektiği söylendi. Yardımı gerekirse Kızılay’a bağışlayabileceğimi söylediğim halde AFAD izin vermedi ve şimdi yardım geri dönüyor. Benim Türk makamlarından ricam bize yaptıklarını başkalarına yapmasınlar. Bu bir insani yardımdır üstelik de acil yardımdır. Böyle ufak tefek bahanelerle yardımı sokmamaları doğru değil. Şimdi TIR geri geliyor. Ben belediye başkanı ve diğer Danimarkalı yardımseverlere ne söyleyeceğim. Ülkemizin prestiji işte bu şekilde yok oluyor. O gümrüklerden neler geçiyor da yardım malzemesi mi geçemiyor? dedi.

Celal Kılıç, başından geçen olayı anlatırken, “Danimarkalılara mahcup oldum doğrusu. Ülkemi küçük düşürdüler” dedi. Celal Kılıç bütün girişimlerin kendisine yaklaşık 100 bin krona (15 bin Euro)mal olduğunu belirterek, TIR’ın beklediği sürede para almayan nakliyat şirketine de teşekkür etti.