175’i Danimarka, 2’si Grönland ve 2’si Faerö adalarından olmak üzere 179 milletvekilinin seçileceği parlamento için çeşitli partilerden 10 Türkiye kökenli de aday gösterildi.

Seçimler öncesi yapılan son kamuoyu araştırmaları sol partilerin toplam yüzde 49.1, muhalefetteki sağ partilerin ise yüzde 50.1 oy alacaklarını gösteriyor. Kamu oyu araştırmalarına göre İktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin yüzde 0.4, muhalefetteki Liberal Parti ise yüzde 0.2 oy kaybına uğrayacak. Yapılan seçimlerden sürpriz bir sonuç çıkmazsa, Sosyal Demokrat Parti liderliğindeki sol partilerin iktidara devam edebilmeleri için Grönland’dan 2 ve Faerö adalarından 2 milletvekilinin desteğini almaları gerekecek. Başbakan adayları, Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle Thörning Schmidt ve Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen son düellolarını TV ekranlarında gerçekleştirip, bugün Kopenhag’daki Merkez istasyonunda son kez seçmenleriyle buluştular. Her iki lider de göçmenlere ve mültecilere yönelik yeni kısıtlamalar getireceklerini, refah düzeyini arttıracakları sözü verirken, seçmenler kimin başbakan olacağını büyük bir merakla bekliyor. 2011 yılında yapılan seçimlerde 179 sandalyeli parlamentoya 68 kadın milletvekili seçilmişti. Yaş ortalamasının 44 olduğu parlamentoda halen Sosyal Demokrat Partiden Yıldız Akdoğan, Sosyalist halk Partiden Özlem Sara Çekiç ve Liberal Partiden Fatma Yeliz Öktem olmak üzere 3 Türkiye kökenli kadın milletvekili bulunuyor. Kesin seçim sonuçlarının yerel saatle 23.00’de açıklanması bekleniyor. Oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 35 bin Türk asıllı Danimarka vatandaşının bulunduğu ülkede, en az 4 Türkiye kökenli milletvekili seçilmesi bekleniyor. 


TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR


Halen Milletvekili olan Sosyal Demokrat Partili Yıldız Akdoğan Kopenhag-Bronshoj, Sosyalist Halk Partili Özlem Sara Çekiç Kopenhag merkez, Liberal Partili Fatma Yeliz Öktem Horsens bölgesinden aday gösterilirlerken, Sosyal Demokrat Özkan Koçak Kopenhag ve Sunbyöster, Liberal Partili Ömer Çiftçi Kopenhag, Radikal Partili Emrah Tuncer Holbaek büyük bölge, Radikal Partili Özkan Ekiz, Kopenhag Vestegenen, Sosyalist Halk Partili Bilal İnekçi Brondby-İshoj, Sosyalist Halk Partili Serdal Benli Kopenhag-Gladsaxe ve babası Türkiye kökenli olan Sosyal Demokrat Lars Aslan Rasmussen Kopenhag-Norrebro bölgelerinden aday gösterildiler.