Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'nun (DİDF) girişimiyle Almanya, Avusturya ve Hollanda'da 15 kişiden oluşan gözlemci heyet, 9 gün dış dünya ile ilişkisi kesilerek açık bir katliamın yaşandığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde yerel yöneticilerle görüşmeler yapacak.

Program dahilinde 4 -7 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan ilk görüşme Mardin'de başlayacak. Cizre'de yerel yöneticiler ve STÖ üyeleriyle de görüşmeler yapacağı açıklanan heyet üyeleri, Bismil ve Sur (Diyarbakır) ilçesinde yaşanlarla ilgili izlenimlerden sonra, 7 Ekim tarihinde tekrar Avrupa'ya dönecek.

CİZRE'DE YAŞANANLAR AVRUPA KAMUOYUNA TAŞINACAK

Heyetin ziyaretine ilişkin DİDF tarafından yapılan açıklamada, "Federasyonumuz, Türkiye’de son aylarda yaşanan çatışmalarda çok sayıda insanın öldürülmesi, pek çok kent ve ilçede devlet tarafından keyfi şekilde olağanüstü hal ilan edilmesi ve insanların can ve mal güvenliğinin tehdit edilmesi konusunda Temmuz aynıdan bu yana yaşanan gelişmeleri yerinde görmek üzere siyasetçiler, gazeteciler, insan hakları örgütleri ve sendika temsilcilerinden oluşan bir heyeti bölgeye gönderiyor" denildi.

Açıklamada, heyetin yapacağı ziyaretlere ilişkin ise şu bilgiler verildi: "4 Ekim’de Mardin’de belediye eşbaşkanlarıyla görüşecek heyetimiz daha sonra 9 gün boyunca sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Cizre’ye geçecek. Burada da belediye başkanları, milletvekilleri ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelecek ve bilgi alacak. Heyetimiz daha sonra Diyarbakır’ın Bismil ve Sur ilçelerinde temaslarda bulunacak ve temaslarını 7 Ekim Çarşamba günü tamamladıktan sonra Almanya’ya dönecek."

HEYETTE YER ALACAK İSİMLER

"Dr. Angelika Claussen ( Doktor, Nükleer Savaşa Karşı Uluslararası Doktorlar Birliği –IPPNW- Avrupa Başkanı)
Prof. Dr. Ursula Schumm-Garling (Almanya Barış Konseyi temsilcisi)
Sevim Dağdelen (Almanya Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili)
Inge Höger (Almanya Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili)
Sadet Karabulut (Hollanda Sosyalist Partisi Milletvekili)
Jan Keetman (Neues Deutschland Gazetesi Muhabiri)
Olaf Matthes (Haftalık Unsere Zeit Gazetesi Redaktörü)
Asli Özarslan (Gazeteci)
Cengiz Moğultay (Almanya Eğitim ve Bilim Sendikası KRV Eyaleti Yönetim Kurulu üyesi)
Franziska Heinzel (Gençlik Örgütü Falken Yönetim Kurulu üyesi)
Düzgün Altun (DIDF Yürütme Kurulu üyesi)
Mesut Onay (Innsbruck (Avusturya) Belediye Meclis Üyesi) 
Ingrid Felipe ( Tirol Belediye Balkan Yardımcısı) 
Gebi Mair (Tirol Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili)
Berivan Aslan (Yeşiller Partisi Avusturya Ulusal Parlamento Milletvekili."
Levent Tüzel ( HDP milletvekili) ile Nuray Sancar'ın (Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı) heyete eşlik edecekleri açıklandı.