CHP İstanbul Milletvekili İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Mahmut Tanal, Plan Bütçe Komisyonu’nda Yurtdışında yaşayan Türkiye kökenlilerin sorunlarını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı komisyonda Tanal, “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızdan daha fazla pasaport harcı ödüyor. Orada bulanan vatandaşlarımıza kendi millî kültüründen uzaklaşmaması için Türkiye’ye gelin, gidin diyoruz ama uçak biletlerinin pahalılığı yüzünden gelemiyorlar” dedi.

Plan Bütçe Komisyonunda dün Dışişleri Bakanlığının bütçesi konuşulurken, komisyon toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Çavuşoğlu’na, yurtdışında yaşan Türklerin sorunlarını dile getirdi. Ülkelerine gelmek isteyip yüksek uçak bileti fiyatları yüzünden gelememeleri, yüksek pasaport harçları ve yurtdışı temsilciliklerimizde Atatürk büstü bulundurulmamasını dile getiren Tanal, şunları söyledi:

GURBETÇİLER DAHA FAZLA PASAPORT HARCI ÖDÜYOR

“Değerli Bakanım, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız mavi kart alıyorlar, mavi kartı Türkiye’de de alabiliyorlar. Türkiye’den mavi kart aldığı zaman 10 TL’ye alıyor, yurtdışında aldığı zaman 3 euroya alıyor, 18 TL’ye tekabül ediyor. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, Türkiye’de alınca 18,5 lira, Almanya’da alınca 8 euro, 49 lira 50 kuruşa tekabül ediyor. Kayıp Türkiye Cumhuriyeti kartı çıkarma bedeli, Türkiye’de çıkarınca 37 TL, Almanya’da çıkarınca 12 euro; 74,15 liraya tekabül ediyor. Bir yıllık pasaport ücreti, Almanya’da çıkarınca 52 euro, 321 liraya tekabül ediyor, Türkiye’de alınca 308 lira. Burada, belki biraz kur farkı vesaire denilebilir ama diğerleri hiç olabilecek şey değil, daha bir uçurum var. Dört yıllık ve üzeri pasaport alındığı zaman Almanya’da 104 euro, 642 TL’ye tekabül ediyor, Türkiye’de 764 lira. Türkiye’de bu daha pahalı oldu bu sefer yani Almanya’da daha ucuz. Geliyoruz, öğrenci defter ücreti, hele hele öğrenciye indirimin olması lazım, hatta bence bunların ücretsiz olması lazım eğitimin, öğretimin teşviki açısından, öyle ya, Anayasamız diyor işte “Eğitim ücretsizdir.” Bunlar yani Almanya’da alırsa 28 euro, 173 TL’ye tekabül ediyor- Türkiye’de alırsa 108 TL. Sizden istirhamım benim, yani burada fiyatlarda bir ahenk sağlanması açısından bunu bir gözden geçirmek lazım.”

ULAŞIM PAHALILIĞI KÜLTÜRLERİNDEN KOPARIYOR

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın belini büken uçak bileti fiyatlarına ilişkin Tanal, “Seçim dönemlerinde denildi ki: “Efendim, tatil dönemlerinde uçak biletleri ucuzlayacak.” Uçak biletleri hakikaten el yakıyor. Vatandaşımız perişan durumda. Bu uçak biletlerini emekliler için, öğrenciler için... Yani bir yandan biz, orada bulanan vatandaşlarımızın kendi millî kültüründen uzaklaşmaması için onlara “Gelin, gidin.” diyoruz ama bu uçak biletleri yüzünden, ekonomi yüzünden vatandaş gelip gidemiyor” diye konuştu. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarını mağdur eden bilgi transferi paylaşımı anlaşmasına da değinen Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü:

BİLGİ TRANSFERİ ANLAŞMASI İLE VATANDAŞIMIZI İHBAR EDİYORUZ

“Bilgi transfer sözleşmesi imzalandı. “Maalesef, diğer ülkeler Türkiye gibi -oradaki vatandaşlarımızın bize ilettikleri şikâyetler bu bilgi transferi anlamında vatandaşını pek ihbar etmiyor ancak Türkiye bizi ihbar ediyor. Bize burada Almanya’daki Maliye Bakanlığı tarafından mektuplar gönderiliyor, vergi cezaları kesiliyor.” Bu anlamda biz vatandaşımızı bile bile ihbar ediyoruz. Vatandaşımız bu bilgi transferi sözleşmesi nedeniyle mağdur durumda. Tamam, Avrupa Birliğinde bunun gerekçeleri var yani kaçakçılığın önlenmesi, kara paranın aklanması anlamında, hukuksal anlamdaki gerekçeler doğru ama yani diğer ülkeler yapmıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi vatandaşına bunu yapıyorsa bu hakikaten kabul edilebilir bir durum değil.”

YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERİMİZDE ATATÜRK BÜSTÜ YOK

Yurtdışındaki Türk temsilciliklerimizde ülkenin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünün bulunmamasını eleştiren Tanal, sözlerini şöyle tamamladı: “TİKA’nın yurt dışındaki birimlerine gittiğimiz zaman, mesela Berlin’e gittiğimizde –Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ulusun değeridir, bu ulusun kurucusudur, bunun partisi martisi yoktur, bunu ben böyle kabul ediyorum- orada Atatürk büstleri yok. Yani giriyorsunuz, bazı kurumlarda, yurt dışındaki kurumlarda, geziye gittiğimiz zaman, mesela biz İnsan Hakları Komisyonuyla gittiğimiz zaman, orada Atatürk büstü yok. Sizden rica ediyorum, yani ne olur gittiğiniz yerlerde bunları kontrol edin. Yani yurt dışında ülkenin kurucu lideri olmayacak da nerede olacak?”