Süheyla Kaplan


 CHP AVRUPA BİRLİKLERİNİN ALMANYA’DA TOPLANAN İKİNCİ ÇALIŞTAYI  SONA ERDİ

 

Üç gün süren çalıştaya Almanya, Fransa, Belçika,Hollanda, Avusturya, İsviçredeki on üç CHP yurtdışı birliğinden gelen yöneticinin yanı sıra Türkiye'den Kahraman Maraş Milletvekili Durdu Özbolat , İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Müslim Sarı,  PM Üyesi Ercan Karakaş, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Atilla Emek, , CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan,  Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Gökçe Gökçen ve  Almanya  Birlikleri  Başkanı Turabi Yıldız katıldı.

 


Çalıştayda Türkiye
deki siyasi gelişmeler, Avrupanın çeşitli ülkelerinde yaşayan yurttaşların sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

 

Çalıştayda Kadın ve Gençlik Kolları ayrı bir toplantı yaparak önemli  kararlar aldı.  CHP Kadın ve Gençlik Kolları toplantısında,  Avrupa CHP Birlikleri içerisinde kadın ve gençlerin örgütlenmesine önem verilmesi, en az yüzde 33 cinsiyet ve gençlik kotasının uygulanması, uluslararası alanlardaki kadın ve gençlik hareketleri ile  daha yakın çalışmalar yapılması talep edildi.   Bu toplantıda ayrıca, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Günü olması vesilesiyle şiddete ve namus cinayetlerine karşı dünya çapında etkin bir mücadele verilmesi kararlaştırıldı.

 

ÇALIŞTAYDA ALINAN KARARLAR:

 

 CHP  Birliklerinin tüm Avrupada genişleyerek  ve kökleşerek çalışmalara devam edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Avrupadaki CHP  ile kardeş   olan partilere üyeliğin de teşvik edilmesi,  bu partilere  yurttaşlarımızın üye olması ve aktif bir şekilde çalışmaları önerildi. Mayıs ayında Avrupada gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu , bazı ülkelerdeki federal ve yerel seçimlerinde  etkin olmaları, bu yolla da siyasi katılımda bulunmaları talep edildi. 

 

  ‘’YAŞANILAN ÜLKELERDE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMELİ

 

 

 

CHP  Birlikleri örgütlü toplumun güçlenmesinden yanadır. Bu düşünceden hareketle CHP  Birlik üyelerinin  ve vatandaşlarımızın   yaşadığı   ülkelerde sivil toplum örgütleri ve  sivil insiyatiflerle ile karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi, , göçmenlerin sorunlarına daha etkin çözüm üretme bakımından büyük önem taşımaktadır.

 

 

‘’ 50 YILLIK GÖÇ TARİHİNDE GÖÇMENLERİN SORUNLARI HALA ÇÖZÜMLENEMEDİ

 

 

Göçün 50. yılını aşmasına rağmen vatandaşlarımızın  Türkiye tarafından çözülmesi gereken sorunlar hala çözülememiştir. Çifte vatandaşlık, emeklilik hakkı, vize sorunu, Avrupa ülkelerindeki  okullarda göçmenlerin kendi dillerinde öğretmen ihtiyacının  giderilmesi, iki dilli eğitimin sağlanması, eğitimde fırsat eşitliği, pasaport harçları, dövizli askerlik, mavi kart statüsünün netleştirilmesi, ( vatandaşlık haklarından olabildiğince yararlanılması) ,  konsolosluk hizmetlerinin vatandaşlar açısından daha etkin hale getirilmesi, yurtdışında devlet kurumlarında partizanlık yapılmaması ve buna benzer sorunların iyi takip edilmesi ve bu sorunları çözümü için CHP programında da öngörüldüğü gibi Türkiyede Göçmen Bakanlığının bir an önce kurulması talep edilmiştir.

 

Türkiyedeki anayasa değişikliği çalışmalarında yurttaşlıktan  çıkarılma ile ilgili düzenlemenin kaldırılması, çifte  vatandaşlık sorunun çözülebilmesi için de büyük önem taşımaktadır.  TBMMde bulunan tüm siyasi partileri bu konuda  anayasa değişikliği yapmaya çağırıyoruz.

 

GÖÇMENLER HALA EŞİT HAKLARA SAHİP DEĞİLLER

 

Avrupada 50 yılı aşkın bir göç tarihi olmasına rağmen,  vatandaşlarımız hala eşit haklara sahip değil.  Bu durum Avrupadaki demokrasi açısından kabul edlemez. Maalesef eğitimde, iş yaşamında,  kamu görevinde başta olmak üzere hayatın bir çok alanında ayrımcılık  hala sürmektedir.

 

Bulundukları ülkenin kalkınmasına büyük katkılarda  bulunan göçmenlerin bir an önce eşit haklara kavuşturulması hususunda  Avrupadaki tüm hükümetler sorumluluk taşımaktadırlar. 

 

ÇİFTE VATANDAŞLIK KONUSUNDA SPD KARARLI TUTUM İZLEMELİ

 

Almanyada Hristiyan Demokrat Birlik Partileri ile  SPD arasında devam eden koalisyon görüşmelerinde, göçmen işçilerin sorunları da ayrıntılı olarak ele alınmalı,  SPDnin özellikle  göçmenlere çifte vatandaşlık hakkının verilmesi talebi mutlaka  koalisyon hükümeti programında yer almalıdır. Yüzbinlerce vatandaşın beklediği bu husus CHP Birlikleri  açısından da önemlidir. Çifte vatandaşlık konusunda  SPDnin de kararlı bir tutum sergilemesini  bekliyoruz. Bu konunun hükümet programında yer almaması yurttaşlarımız arasında çok büyük hayal kırıklığı yaratacağı gibi büyük bir hata  da olacaktır.

 

SPDnin  hükümet  görüşmelerinde öngördüğü  asgari ücret konusu göçmen işçiler açısından da önemlidir.

 

Avrupa Birliği  ülkelerinde birtakım bürokratik engellerin kaldırılması gerekir. Aile birleşimi anayasal bir haktır ve bu konuda anayasayı ihlal eden engelleyici unsurlar kaldırılmalıdır.

 

 

‘’IRKÇILIKLA VE YABANCI DÜŞMANLIĞI İLE MÜCADELE EDİLMELİ

 

Avrupanın bir çok ülkesinde işsizlik artmaktadır. Bunun nedeni uygulanan  denetimsiz,  neo-  libarel ekonomi politikalarıdır. Göçmen işçilerinin yaşanılan işsizlikten ve ekonomik krizden sorumlu tutulması büyük bir çarpıtmadır. Göçmen işçileri hedef tahtası haline getiren ırkçı , yabancı düşmanı görüş ve tutumlarla devletlerin,  demokratik  ve sivil toplum kuruşluşların daha etkin mücadele etmesi gerekir. NSU davası göçmenler tarafından olduğu gibi CHP Birlikleri tarafından  da kararlı  bir biçimde izlenmektedir.

 

‘’TÜRKİYEDE GÖÇMEN BAKANLIĞI KURULMALI

 

 

AKP hükümetinin yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik politikaları son derece tutarsız ve çözüm getirmeyen göstermelik politikalardır. Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Toplulukları Başkanlığı,  göçmen işçilerin sorunları ve bu sorunları çözmeye yönelik  bir kurum olarak görülmemektedir. Bu kurum AKPnin arka bahçesi  olmaktan öteye gidememiştir.  Bütün bu saydığımız nedenlerden dolayı CHP Birlikleri de  Türkiyede acilen bir Göçmen Bakanlığının kurulmasını talep etmektedir.

 

 

‘’TÜRKİYEDE İNSAN HAKLARINA DAYALI TAM BİR DEMOKRASİ İSTİYORUZ

 

CHP  Birlikleri  olarak  ülkemizde özgürlükler ve insan  haklarına dayalı tam bir demokrasi istiyoruz. AKP hükümeti demokrasiyi kurumsallaştırmak bir yana kadın- erkek tüm yurttaşlarımızın bireysel özgürlükler ve yaşam  biçimlerine doğrudan müdahele etmektedir. Bu doğrultuda dizayn ettirilmek istenen toplum biçimine, Taksim-  Gezi direnişinde gösterildiği gibi,  yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğu demokratik olarak  karşı durmaktadır. CHP  Birlikleri olarak Türkiyede yaşayan yurttaşlarımızla  dayanışma içinde olmayı bir görev biliyoruz.

 

‘’2014 YEREL SEÇİMLERİ AKP ZULMÜNDEN KURTULMANIN BİR FIRSADI OLACAK’

 

Çalıştay bu konudaki karalığını bir kez daha vurgulamıştır. AKP  hükümetinin içerde anti demokratik,  yaşam biçimlerini yok sayan tutumuna  ve dış politikadaki savaşçı yaklaşımına  bir an önce son vermesini talep ediyoruz.

 

2014 yılı Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerin ülkemizin  AKP zulmünden kurtulması için bir fırsattır.  Bu anlayışla  tüm vatandaşları CHP çatısı altında mücadele etmeye çağırıyoruz.  CHP Avrupa Birlikleri de bu konuda çalışmalarını aktif ve kararlı  bir biçimde  sürdürecektir.

 

Yurtdışındaki yurtaşlarımızın gelecek seçimlerde bulundukları ülkelerde yalnızca  oy kullanacak olmaları yeterli değildir. Seçme ve seçilme hakkı bir bütündür. Yurtdışının seçim bölgesi olarak kabul edilmesi yönünde yasal değişiklik yapılmasını talep ediyoruz.

 

 Öte yandan ilki Haziran ayında Ankara’da  daha sonra Siegen’de gerçekleştirilen toplantıların ardından Üçüncü Çalıştayın Uşak’ta gerçekleştirilmesi karara bağlandı.