İsviçre’nin Zürih kentinde Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Avrupa Eşsözcüsü Demir Çelik’le Maraş, Roboski, 19 Aralık Cezaevi Katliamlarını yaşayanların konuşmacı olarak katıldığı anma etkinliği ve panel gerçekleştirildi.

Zürih Eğitim ve Kültür Merkezi'nde  (EKM Zürich) çok kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anma etkinliği ve panel Aralık ayı katliamlarında yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sinevizyon gösterimiyle devlet tarafından gerçekleştirilen katliamlar lanetlendi. 

Sinevizyon gösteriminin ardından söz alan Çelik Maraş, Roboski ve 19 Aralık Cezaevleri Katliamlarına değinerek bir devlet geleneği haline getirilen cezaevlerindeki vahşet operasyonlarına karşı direnişle karşı durmak gerektiğine dikkat çekti. Daha sonra Maraş, Roboski ve 19 Aralık Cezaevleri Katliamlarının tanıkları birer konuşma yaptı. 

Lozan 

Lozan Halk Evi’nde gerçekleştirilen Araştırmacı -Yazar Hasan Ozan  ve Siyasetçi Ali Orak’ın konuşmacı olarak katıldığı bir panel gerçekleştirildi. Panel Katliamlarda yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha söz alan Ali Orak Osmanlı’dan bu yana Türk devleti tarihinin her döneminin katliam ve soykırımlarla dolu olduğunu söyledi. Faşist devlet sisteminin devamlılığını sağlayabilmek için sık sık sık ezilenlerin üzerine yürüyerek yok etmek sindirmek istediğini belirten Orak, bu katliam ve soykırımlara karşı örgütlenmenin önemine değindi. Orak konuşmasında Devletin bu katliamlarına ve tasfiye etme politikalarina karsi ezilen tüm kesinlerin örgütlü bir direnişle her an sokaklarda olmaları gerektiğini ve özsavunma taktiklerinin geliştirerek yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Orak’ın ardından söz alan Hasan Ozan, AKP hükümeti ve Devletin Sadat, Osmanlı ocakları ve Halk özel harekat gibi çetevari oluşumlarla  iç savaş hazırlığında olduğunu ve yeni katliamların bu AKP çeteleri tarafından her an gerçekleştirilebileceğini söyledi. Devletin bu katliamcı ve soykırımcı planlarına karşı Birleşik Devrimci Hareketin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek bu hareket karşısında engel olan anlayışlardan koparak kitleleri mücadeleye sevk edebilmenin gerekliliğine vurgu yaptı.

Soru-cevap kısmının ardından panel sonlandırıldı.