Breivik’in savunma avukatı Geir Lippestad ise, savcının talebine kızarak, Breivik’in akli dengesinin yerinde olduğunu belirterek “Breivik alaycı bir terörist” diyerek  serbest bırakılmasını veya en az cezaya  çarptırılmasını istedi. Savunma avukatı Lippestad “şayet mahkeme Breivik’i akıl hastası gösterir, tedavi cezası verirse o zaman Breivik’in tüm insan haklarını elinden almış olur. Breivik, ideolojisinin etkisi altında kalmıştır, şiddet içeren olayların etkisi altında değil. Onun radikal projeleri vardı. Onu hasta göstermek, insan haklarını, yaptıklarının sorumluluğunu elinden almak  anlamına gelir. Daha önce iki uzman tarafından Breivik’in akli dengesinin yerinde olmadığı şeklindeki raporun yanlış olduğu anlaşılmıştır. İlk rapor, onun yaptıklarının şiddet olaylarından etkilenerek yaptığını göstermekte ikinci rapor ise, bir teröristin kendi düşünceleri ve aşırı sağcılığın kültür farklılığın etkisi altında hareket ettiğini göstermektedir. Mahkeme birince raporu yok sayarak ikinci rapora göre ceza vermelidir” dedi. Savcı Svein Holden ise, mahkemenin Breivik’i doğrudan tedavi cezası vererek, akıl hastanesine göndermesi gerektiğini söyledi.

 Avukat Lippestad, Breivik’in öldürmenin yanlış olduğunu bile bile, saldırıları uzun süren bir planlama sonunda gerçekleştirdiğini, akli dengesi yerinde olmayan bir kişinin saldırıları uzun süre planlayamayacağına dikkat çekerek, savcının tedavi talebinin dikkate alınmaması istedi. Lippestad önündeki kağıtları okurken önce Breivik’in en az cezaya çarptırılmasını istedi sonra da “özür dilerim yanlışlık yaptım. Gözlüklerimi biraz erken takmışım. Serbest bırakılmasını talep ediyorum. Bunu yapmazsam savunma avukatı olarak görevimi yapmamış olurum” dedi. Lippestad Breivik’in serbest bırakılması için gerekçe göstermedi sadece “formalite icabı” dedi.

 Hükümet binalarına yapılan saldırıdan yaralı olarak kurtulan, Sissel Wilsgaard, Breivik’e en ağır cezanın verilmesi gerektiğini savunarak, bombadan zarar gören  hükümet binalarından yüksek binanın ölenlerin hatırası olarak ayakta tutulması ve kullanılması gerektiğini söyledi.

 Son duruşmanın sonunda Brevik’in söz alması ile, 22 temmuz olaylarında yakınını kaybedenler ile olaylardan sağ kurtulanlar caniyi protesto ederek mahkeme salonunu terk ettiler. Protestoda bulunan ölenlerin yakınları gazetecilere de salonu terk etmeleri çağrısında bulundular fakat gazeteciler, ölenlerin yakınlarına sempati duyduklarını ancak tarafsız olduklarını söyleyerek salonda kalmayı tercih ettiler.

 Brevik, daha önceki duruşmalarda olduğu gibi, Norveç’i göçmenlerden kurtarmak, ve göçmenlerin ülkeye gelmesine izin veren politikacıları cezalandırmak istediğini ve ülkesine hizmet ettiğini söyledi. Breivik Norveç ve Avrupa’da İslamlaşmaya karşı  direnişçi olarak ülkesine hizmet ettiği için serbest bırakılmasını talep etti.

 Breivik,'Avrupa'daki yandaşlarım yeni bir terör saldırısı hazırlığı içinde. Dün İsveç'te bir atom santrali yanında bulunan bomba yüklü araçta benim yandaşlarımın oraya yerleştirdiği bir araçtı" dedi.

 Breivik’in, tedavi cezasını kabul etmesi durumunda, yaptıklarının bir ideoloji olarak yok sayılacağı ve aşırı sağcı olarak amacına ulaşamayacağını belirten uzmanlar, ancak terörist olarak ceza alması durumunda amacına ulaşacağını ve ideolojisinin kanıtlanmış olacağını söylediler.

 Duruşma Hakimi Breivik’e verilecek cezayla ilgili kararın 24 Ağustos'ta açıklanacağını söyledi.