YABANCI SAVAŞÇILARA KARŞI

Verviers'te tren garı yakınlarında patlamalar ve silah sesleri duyulduğu, polisin bazı sokakları trafiğe kapatarak çevredeki evlerde yaşayanları tahliye ettiği bildirildi. Kentteki operasyonun, Ortadoğu'daki yabancı savaşçılara yönelik olduğu açıklandı.

BİRÇOK KİŞİ GÖZALTINDA

Operasyonun olduğu kentte yoğun güvenlik önlemleri alınırken, çok sayıda ambulansın da şehirde bekletildiği kaydedildi. Operasyonun sadece Verviers'de değil, başkent Brüksel başta olmak üzere diğer bazı şehirlerde de yapıldığı açıklandı.

Savcılık, Belçika genelinde radikal gruplara yönelik terör operasyonu kapsamında birçok kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Belçika basınına konuşan polis kaynakları ‘Belçika’da Charlie Hebdo’nun yaşanması engellendi’ dedi. Brüksel Federal Savcılığı konu ile ilgili olarak basın toplantısı düzenleyecek.

Bölgede yaşayanlar silah sesi ve patlama duyduklarını anlattı. Bir görgü tanığı da makineli tüfeklerin 10 dakika boyunca ateşlendiğini söyledi. Sosyal medyada paylaşılanlara göre kentte polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı aktarılıyor. Verviers yaklaşık 56 bin kişilik nüfusa sahip. Fransa’yı geçtiğimiz hafta sarsan ve aralarında Charlie Hebdo mizah dergisi çalışanlarının da olduğu 17 kişinin ölümüne yol açan saldırılarla ilgili Belçika’ya da uzanmıştı. 7 Ocak'ta ise Charlie Hebdo'ya yönelik saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Paris’te 8 Ocak'ta bir polisi öldüren Amedy Coulibaly adlı saldırgan, 9 Ocak'ta bir marketi basarak dört kişinin ölümüne yol açtıktan sonra polis operasyonunda öldürülmüştü. Saldırıda kullanılan silahların Belçika’dan satın alındığı iddiaları, Fransız güvenlik ve yargı birimlerinin Belçika yönetimi ile işbirliği yapmasını sağlamıştı.