YTB 2016 Mali Destek Programları Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, kamu kurumu temsilcileri, STK temsilcileri, gazeteciler, yazarlar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

YTB tarafından ilk kez 2015 yılı için duyurusu yapılan Mali Destek Programlarının ikincisi 2016 yılı hazırlandı. 2016 Mali Destek Programları yurtdışı vatandaşlar, soydaş ve akraba topluluklar ile Uluslararası Öğrenciler alanlarında hazırlandı. Ortak başlıklarla birlikte 19 başlıkta mali desteğin sağlanacağı programların 13’ü için 1 Şubat 2016 tarihinden itibaren başvuru alınmaya başlandı. Yıl içerisinde başvuru takvimlerinin duyurulduğu Mali Destek Programlarının lansman toplantısı Ankar JW Marriot Hotel’de gerçekleştirildi.

YTB hızlı mesafe aldı

2016 Mali Destek Programlarına katılan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan dünyanın pek çok yerinde insani krizlerin meydana geldiğini söyleyerek, YTB’nin bu krizlerin yaşanmaması adına insana yönelik faaliyetler yürüten bir kurum olduğuna dikkat çekti. YTB’nin kurulmasının ardından çok hızlı mesafe aldığını kaydeden Akdoğan, “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın meseleleriyle ilgileniyor, akraba ve soydaş topluluklarla ilgileniyor, uluslararası öğrencilere yönelik çalışmalar yapıyor, sivil toplum örgütleriyle ciddi bir dayanışma içerisinde bir takım etkinlikleri var. Türkiye Bursları uluslararası bir marka haline geldi” dedi.

Vatandaşlarımız asimile olmadan, entegre olsunlar istiyoruz

Yurtdışında kalıcı olmuş bir Türk nüfusunun olduğunu belirten Akdoğan, “Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerle uyumlu bir şekilde yaşamalarını sürdürürken kendilerine ait değerleri de muhafaza edebilmeleri de önem taşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ‘asimile olmadan entegre olmalarını’ teşvik ediyoruz” diye konuştu. Yurtdışında yaşayan vatandaşların pek çok konuda sorunla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Akdoğan, YTB’nin ilk olarak vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmek için kurulduğunu işaret etti. YTB’nin vatandaşlara yönelik pek çok çalışmaya imza attığını bildiren Akdoğan, genel seçimler öncesi yurtdışı vatandaşlara verdikleri vaatlerin pek çoğunu YTB’nin çalışmalarıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Projeler açık ve şeffaf

Programda konuşan YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ise değişim ve dönüşüm çağında yaşandığını hatırlatarak, YTB’nin çağın kurallarına uygun olarak kendini sürekli yenilediğini bildirdi. “Her gün her an çalışmalarımızı revize ediyoruz” diyen Bülbül, “Küreselleşme çağı her şeyi değiştiren, dönüştüren bir çağ. YTB, birçok farklı ilişkiyi ya da yüzü bünyesinde barındıran bir kuruluş” ifadelerini kullandı. Mali desteklere erişilebilirliği kolaylaştırdıklarına dikkat çeken Bülbül, “Projelerimizi revize ederek açık, şeffaf ve online ulaşabilir hale getirdik. Dünyanın her tarafından online olarak bize başvurulabilir, ulaşılabilir ve biz projeleri değerlendirebiliriz” şeklinde konuştu.

Yoruldukça dinlenen bir kurumuz

“Bizim tüm çalışmalarımız insana dokunan, insani hedefleyen ve insanı güçlendirmeye yönelik çalışmalar” diyen Bülbül, Gençlik Köprüleri ile Türkiye’ye gelen bir gencin ülkesiyle gurur duyduğunu görmenin kendilerini rahatlattığını ifade etti. Yapılan her çalışmanın kendilerini motive ettiğine dikkat çeken Bülbül, “Biz bu çalışmalar ile yoruldukça dinlenen ve yeniden yorulmak için heyecanlanan bir kurumuz” sözleriyle YTB’nin her zaman daha fazla çalışma arzusunda olduğunun altını çizdi.

Yeni Türkiye’nin resmi

Programda ayrıca STK temsilcileri de söz aldı. Yurtdışı Vatandaş STK’larını temsilen IGMG Berlin Şubesinden Erol Dağaslanı dikkat çekçi bir konuşma yaptı. Dağaslanı’nın anlattıkları Yeni Türkiye’nin resmini çizer cinsten oldu. Dağaslanı başından geçenleri şöyle anlattı: Bundan önce devletten biri geldiği zaman bizimle işi olmaz diyorduk, direk konsolosluğa geçer gider diyorduk. Bir gün birisi geldi elimizi sıktı ve dedi ki ben devletten geliyorum, YTB'den geliyorum. Dedim yanlış adres, konsolosluk bu tarafta. ‘Hayır’ dedi, biz sizin için geldik. Korktuk, Ne istiyorsunuz? dedik. Siz neyi istiyorsanız biz onu istiyoruz dediler. Dağaslanı’dan sonra Soydaş Topluluk STK’larını adına ORDAF Başkanı Zekeriya Kurşun, Uluslararası Öğrenci STK’ları adına Yıldırım Turan konuştu.