Bir dizi temasta bulunmak üzere Almanya'da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Köln'de, Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı'nın (ISM 2013) açılışını yaptı. Bakan Eker, açılışta yaptığı konuşmada Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yerli biyo yakıtların üretiminin teşviki için akaryakıta tarımsal ürün katkısı konusunda yaptığı düzenleme ile ilgili olarak kuruldan bu konunun tekrar görüşülmesini isteyeceğini belirtti.

Mehdi Eker konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu uluslalarası fuar sektörümüz için çok önemli bir fuar. 43 yıllık bir uluslararası fuar ve Türkiye buraya yüksek düzeyde katılım gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye partner ülkeydi. Bu yıl da büyük bir iştirakle katılıyoruz. Bisküvi ve şekerli mamüller bizim aslında tarihsel marka alanımız. Bizim kültürümüz, gıda sektörümüz ve tarımsal üretimimizin aslında en önemli marka alanı bu alan. O nedenle dilimize de, kültürümüze de, edebiyatımıza, folklorümüze de yansıyan tatlı ve şekerle ilgili bir çok deyimimiz, sözümüz var. Biz bunları gündelik hayatımızda tüketiyor, geliştiriyoruz. Dünya pazarında bu ürünleri tanıtma konusunda Türkiye diğer ülkelerden daha önemli bir pozisyonda."

Türkiye'nin dünyada önemli hammadde potansiyeli olduğunu dile getiren Eker, "Önemli bir potansiyelimiz var. Türkiye dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Dünyada birinciyiz bu konuda. Dünyada kayısı üretiminde dünyada birinci bal ve çilek üretiminde ikinci, kestane, elma ve Antep fıstığında üçüncü, cevizde dördüncü, şeker pancarında da beşinciyiz" dedi. Türkiye'deki şeker ihtiyacına ilişkin bir soru üzerine ise Mehdi Eker, Türkiye'nin 2,2 milyon ton şeker üretimi olduğunu vurgulayarak, bu oranın bazen Bakanlar Kurulu kararıyla arttırabildiğini söyledi.

Bakan Mehdi Eker, daha sonra katılımcı firmaların stantlarını ziyaret ederek onlara katılım sertifikalarını takdim etti. Eker program sonunda Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters ile bir süre görüştü. Eker, Roters'e lokum ve seramik bir tabak hediye etti. 27 Ocak'ta başlayıp 30 Ocak'ta sona erecek olan fuara 68 ülkeden toplam bin 402 firma katılıyor.