Mecliste görüşülen vatandaşlık kanununda bazı değişiklikler SPÖ ve ÖVP'nin oylarıyla kabul edildi. Avusturya vatandaşlığı konusunda yıllardır devam eden problemlerin neredeyse hiç birinde bir değişiklik yapılmadı.

Vatandaşlıkta istenen gelir seviyesi değişmedi. Fakat göçmenler artık son 3 yıl yerine son 6 yıl içinde bu geliri kanıtlamak zorunda olacaklar.

Kanun değişikliğine tepki gösteren Yeşiller Federal Milletvekili Alev Korun şunları söyledi:


"Bu istenen gelir seviyesine Avusturyalı bayan işçilerin yüzde 70'inin sahip olmadığı düşünülürse, bir çok Avusturyalı çalışanın ve işçinin sahip olamadığı bir geliri vatandaşlık için 'yabancılardan' istemenin ne kadar mantıklı olduğuna herkes kendisi karar verebilir."


Çifte vatandaşlık konusunu da eleştiren Korun, "Çifte vatandaşlığın film yıldızı ve politikacı Arnold Schwarzenegger veya Anna Netrebko gibi ünlülerin dışında, yani normal vatandaşlar için yasak kalmaya devam etmesini kararlaştırdılar.

Yıllardır devam eden bu probleme hiç bir çözüm getirilmedi. Her yıl on bin bebek Avusturya'da doğmasına ve burada büyümesine rağmen, anne babalarının vatandaşlığı nedeniyle 'yabancı' vatandaş olarak görülüyor ve kanunla yabancılaştırılıyor. Yeşillerin bu konudaki talebi, annesi veya babası vizeli olarak en az 3 yıldır Avusturya'da yaşayan ve burada doğan çocukların doğum itibariyle çifte vatandaş olması ve Avusturya vatandaşlığı alma hakkına sahip olmasıdır" dedi.