Dün, sabah 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi akşam 17.00'de sona erdi. Avusturya'da seçmen yaşının 16 olması nedeniyle yaklaşık 6.4 Milyon seçmen bulunuyor. Açılan sandıklardan alınan ilk sonuçlara göre; Sosyal Demokratlar (SPÖ) Birinci sırada yer aldı. Mektupla kullanılan oyların da açılmasıyla kesin sonuçlar 1 ay sonra resmen açıklanacak.

 

SEÇİMLERDE 8 PARTİ YARIŞTI

Pazar günü sandık başına giden Avusturya halkının karşısına 8 parti iktidar adaylığı için çıktılar. Bu partiler; SPÖ 8 Avusturya Sosyal Demokrat Partisi) , ÖVP ( Avusturya Halk PArtisi), FPÖ ( Avusturtya Özgürlükçüler Partisi) , GRÜNE ( Yeşiller) , BZÖ ( Gelecek İçin Birlik Avusturya), KPÖ ( Avusturya Kominist Partisi), NEOS ( Yeni Avusturya Partisi), Piraten (PIRAT - Korsanlar) ve  Team Stronach (FRANK) .

 

Öte yandan seçime katılabilmek için gerekli imzayı toplayamayarak seçim dışı kalan partiler ise  Die Christliche Partei (CPÖ) Der Wandel (Değişim) Männerpartei (Erkekler Partisi) seçimlere katılamadılar.

Resmi olmayan sonuçlara göre Avusturya halkı hiç bir partiye tek başına iktidar şansı vermedi ve  yine “Koalisyonö dedi.

 

İşte sonuçlar:

 

SPÖ ( Avusturtya Sosyal Demokrat Partisi27.1

ÖVP ( Avusturtya Halk Partisi): ): % 23.8

FPÖ ( Avusturya Özgürlük Partisi) : %24.4

GRÜNE ( Yeşiller) : %11.5

Stronach ( Stronach Tim): %5.8

NEOS (Yeni Avusturya) : %4.8

 

TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR RÜZGARI ESTİ

Bu yıl seçimlere katılan Türkiye kökenli adaylar ayrı bir renk kattılar. SPÖ'den Kemal Yıldız,  Şafak Akçay, Aziz Gülüm, Mustafa Yenici, Ekrem Resul Gönültaş, Öztürk Şenay, Aslan Ergen, SPÖ'nün  milletvekili adayı oldular. 

 

KORUN, ASLAN VE YILMAZ MECLİSE GİRDİ

Yeşiller'in 3. Sıradan adayı ve meclisteki İlk Türkiye kökenli Milletvekili olan Alev Korun ile Tirol eylatinden 3. Sırada aday olan Aygül Berivan Aslan  ve SPÖ'den Viyana Eyalet Meclisi üyesi Nurten Yılmaz meclise girmeyi garantilediler.

 

Hasan Vural ( ÖVP) ve Resul Ekrem Gönültaş (SPÖ) seçim kampanyalarında büyük bir yarışın içine girmişlerdi. Türkiye kökenlilerin oylarını alabilmek için kıyasıya mücadele eden Vural ve Gönültaş mektup oyları ve Türkiye kökenlilerin tercihli oylarından çıkacak sonucu bekliyorlar.

 

Sandığa giderek oy kullanan Yeşiller Milletvekili Korun: "Yeşiller göçmen adaylarını seçilebilecek sıradan aday göstererek samimeyitini gösterdi. Böylece ilk defa İki Türkiye kökenli aday birden meclise girmeyi başardık" dedi.

 

Nurten Yılmaz ise "SPÖ çatısı altında uzun yıllardır eyalet meclisinde hizmet veriyorum. Bu seçimlerde federal Milletvekili seçildim ve bu hizmetimi daha geniş platforma yaymayı ümid ediyorum" dedi.