Avusturya’da 15 Ekim’de yapılan seçimlerin ardından merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı FPÖ arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde yaklaşık bir aylık süre geride kaldı. 

FPÖ Lideri Strache ve ÖVP Genel Başkanı Sebastian Kurz, koalisyon görüşmelerine ilişkin yeni gelişmeleri düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı ve ÖVP Lideri Kurz da beş ana başlık altında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir atmosferde geçtiğini belirtti. 

“Güvenlik, yasal düzenlemeler ve ülke savunması” başlığı altında sürdürülen görüşmede önemli bir yol katedildiğini kaydeden Kurz, her iki partinin söz konusu alanda büyük çoğunlukla hem fikir olduğunu söyledi. Kurz, güvenlik, yasal düzenlemeler ve ülke savunması başlığı altında, emniyet güçlerinin modernleştirilmesi, aşırıcılık ve terörizmle mücadele, dijital alanda ülke genelinde siber güvenliğin sağlanması gibi konuların yanı sıra sığınmacı, vatandaşlık ve yabancılara yönelik katı düzenlemelerin ele alındığını anlattı.

SİBER GÜVENLİK MERKEZİ KURACAKLAR
Emniyet personelinin değişen yeni koşullara adapte edilmesi için düzenlemelerin yapılacağını belirten Kurz, “Sizlerin de bildiği üzere siber güvenlik her ülkede olduğu gibi Avusturya’da da önemli bir konu. Bu nedenle ulusal siber güvenlik merkezi kurmak istiyoruz. Dışişleri, İçişleri ve Savunma Bakanlıklarının ortaklaşa çalışacağı, ülkenin tamamına altyapı hizmeti sunacak bir merkez oluşturulacak” dedi.
 

Aşırı sağcı lider Strache ise terörizm ve aşırıcılıkla mücadelede daha somut adımlar atılacağını belirterek, Avrupa genelinde yaşanan saldırıların terörle mücadelede eksikler olduğunun göstergesi olduğunu savundu. Strache, “Yasa dışı göçmen akınını durdurmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Hiçbir şekilde yasa dışı göçmen alınmayacak, hedefimiz sıfır yasa dışı göçmen” diye konuştu.


BAŞVURU SÜRESİ UZATILIYOR
Sığınmacı kabulünün ülkenin ekonomik ve sosyal kapasitesi doğrultusunda yeniden düzenleneceğini dile getiren Strache, vatandaşlık yasasına ilişkin de katı düzenlemeler yapılacağının altını çizerek, “Bugüne kadar 6 yıl ülkede bulunmuş mülteciler Avusturya vatandaşlığına başvurabiliyorlardı. Yeni hükümette 10 yılın ardından bu başvuru hakkını elde edecekler” diye konuştu.
Strache, ülke genelinde kamera sistemlerinin arttırılmasından, dijital alanda kullanılan iletişim unsurlarının denetlenmesine kadar birçok alanı kapsayan yeni bir güvenlik paketine ilişkin görüşmelerin iki parti arasında sürdüğünü söyledi. Kurz ve Strache, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ile bir araya gelerek koalisyon görüşmeleri hakkında bilgi verecek.