Avrupa’da yaşayan Türkiyeli işçiler yaz tatillerini memleketlerinde geçirdikten sonra yaşadıkları ülkelere dönüşü devam ediyor. Dönüş nedeniyle Edirne’deki Kapıkule Gümrük Sahası ile Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı sahasının içi tamamen doldu.


Kapıkule yolu üzerinde ise yaklaşık 3 kilometre küçük araç kuyruğu oluştu. Hava sıcaklığının da 34 derece olduğu Edirne’de, kuyrukta bekleyen işçiler ve aileleri, duruma isyan etti. Sürücüler, yaşadıkları durumu araçlarının klaksonlarına basarak protesto etti. Yoğunluk nedeniyle bir aracın Bulgaristan’a geçişi 4 saati buldu. Gümrük sahası içinde bekleyen ve yorgun düşen çok sayıda kişi ise, buldukları gölgede yere uzanarak uyumayı denedi.


Yaşanan beklemenin Bulgar tarafından kaynaklandığını belirten Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür yardımcısı Gürkan Örgel, “Bulgaristan tarafında devam eden inşaat çalışması ve Bulgar gümrük memurlarının insan kaçakçılığına yönelik yaptığı aramalar nedeniyle kuyruk oluştu. Şuan iki ülkenin gümrük sahası tamamen dolu.

Bizim tarafımızdaki araçların işlemleri bitti. Bulgaristan’a geçiş yapabilmek için gümrük sahamızda bekliyorlar. Kalabalık nedeniyle kuyruk gümrük sahasının dışında da mevcut. İşlemlerin hızlı ilerlemesi için komşumuzla görüşmeler yaptık” dedi.


DİĞER KAPILARDA YOĞUN



Kapıkule Gümrük sahası içinde 807 araçla birlikte yaklaşık 3 bin kişi, Kapıkule yolu üzerinde ise 300’e yakın araç Bulgaristan’a geçiş yapmak için bekliyor. Hamzabeyli Gümrük Kapısı yolunda ise 1 kilometre küçük araç kuyruğu oluştu. Aynı şekilde Yunanistan'a geçişi sağlayan İpsala Gümrük Kapısı’nda da yoğunluk yaşanıyor.