Save the Children isimli yardım kuruluşu, 2015 yılında, Suriye'deki savaṣtan ve diğer çatıṣmalı bölgelerden Avrupa'ya geçiṣ yapan 1 milyon kiṣinin yüzde 27'sini çocukların oluṣturduğunu; bu rakamın, yaklaṣık 270 bin çocuğa denk düṣtüğünü bildirdi.

Avrupa Polis Teşkilatı Europol tarafından açıklanan 10 bin kayıp sığınmacı çocuğun yarısı Almanya’da kayıp. Alman Federal Asayiş Dairesi (BKA) verilerine göre, 1 Ocak 2016 itibariyle yaşı 18 yaşından küçük 4 bin 749 sığınmacı çocuğun nerede olduğu bilinmiyor. Kayıp sığınmacı çocukların 431’i 13 yaşının altında, 4 bin 287’si ise 14-17 yaşları arasında bulunuyor. Resmi verilere göre, 1 Temmuz 2015 itibariyle bu sayı bin 637  olarak kayıtlara geçmişti.

İnsan ticareti vurgusu

Avrupa ülkelerine tek başına geçiṣ yapan çocuk sayısının 26 bin olduğu belirtildi. Europol'ün yaptığı araṣtırmalara göre, kayıp çocukların yarısı (5 bin) İtalya'da kayboldu. Avrupalı yetkililer, bunlardan bazısının yetkililerin bilgisi dıṣında akrabaları ile buluṣtuğunu, geri kalanının ise insan ticareti yapan örgütlerin eline düṣtüğünü söyledi.

Konuyla ilgili açıklama İngiltere'de yayınlanan Observer gazetesine konuşan Europol Genel Müdürü Brian Donald’dan geldi.

“10 bin çocuğu arıyoruz. Suç örgütleri tarafından kullanılma ihtimalleri var. Bazılarının aileleri bulunabilir. Ancak şu anda nerede ve kimlerle olduklarını bilmiyoruz.” 

Donald beş bine yakın çocuğun İtalya’da, yaklaşık bin çocuğun ise İsveç’te kaybolduğunu belirtti.

PAN-AVRUPA SUÇ ÖRGÜTÜ

Europol Personel Müdürü Brian Donald, mültecileri hedefleyen Pan-Avrupa suç örgütünün 18 ay önce ortaya çıktığını ve merkez üssünün Almanya ve Macaristan´da bulunduğunu dile getirdi. Macaristan, İtalya ya da İsveç´ten çocukları alan ve kıtanın gerisine dağıtan insan ticareti ağlarının transit geçiṣ merkezi iṣlevi görüyor.

Donald, “Almanya ve Macaristan´da tutukluların neredeyse tamamını, son göç krizinden kaynaklı insan ticaretine bulaṣmıṣ kiṣilerin oluṣturduğu cezaevleri var” dedi. Europol ayrıca,  yıllardır araṣtırmasını yaptığı seks ve köle örgütleri ile mülteci çocukları kaçıran suç çeteleri arasında endiṣe verici bir iliṣki olduğunu da ortaya çıkardı.


Avrupa Çocuk Ombudsmanları geçtiğimiz günlerde AB'deki mülteci çocukların durumunu "felaket" olarak nitelendirmişti. Ombudsmanların çocuklara yönelik saydığı tehditler arasında insan ticareti, istismar ve taciz de bulunuyordu.