Mahmut Özkan / Köln

ASM'nin resmi tüzel kişiliğinin Köln`de dernek olarak Noter üzerinden kayıt edildiği bilgisi verilerek, eksik belge ve işlemlerin 6 Şubat 2015 tarihine kadar tamamlanması kararlaştırıldı.

ASM temsilcilerininde bulunduğu Suruç ve Kobane`ye giden heyette yer alan, Yürütme Kurulu üyeleri oradaki duruma ilişkin bilgi ve gözlemlerini aktardılar.Büyük bir direniş örneği sergileyerek zafer kazanılan Kobane`nin yeniden inşaası için, Çadır kentlerde yaşayan yoksul Halka yardım edilmeye devam edilmesinin zaruri ve gerekli bir görev olduğunun bilinerek tüm Avrupa ülkelerinde yürütülen yardım çalışmalarına destek olunması kararlaştırıldı.

İnterpol tarafından aranan ve tutuklanan Sürgünlerle ilgili yapılan çalışmalar değerlendirildi. Yunanistan da tutuklu bulunan Muzaffer Acunbay şahsında son süreçte yürütülen çalışmalarda, Özellikle İsviçre de ASM ve Hukuk Komisyonu olarak yer alınmış olması olumlu bulundu. Bu alanda Hukuksal çalışmaların güçlendirilerek devam ettirilmesi gerektiği benimsendi.

ASM (Avrupa Sürgünler Meclisi) 2. OLAĞAN GENEL KURULU`nun 14 Mart 2015 Cumartesi günü saat 13.00 de Almanya`nın Leverkusen kentinde toplanması kararlaştırıldı.

Kongrenin teknik hazırlıklarına dair iş bölümü yapıldı

Genel Kurul gündemi ve çalışma raporları, en geç 20 Şubat 2015 tarihine kadar, bütün Meclis üyelerine yollanacak.Sürgünler konulu yazı yazacak ,katkı verecek ve tartışmaları zenginleştirerek gelecek dönemin çalışmalarını zenginleştirecek yazıların yazılması ve bu yazıların web sayfasında yayınlanması, Meclis üyelerinin tartışmalara katılması çağrısı yapıldı.

ASM Meclis üyelerinin tümüne yazılı çağrı yanında,tüm demokratik devrimci kurumlara, ilerici bireylere, Aydınlara, Sanatçılara,Yazar, Araştırmacı ve Akademisyenlere Kongreye katılmaları yönünde davetiyeler yollanması ayrıca yazılı ve görsel medya da ASM Kongresinin duyurulmasına yönelik kararlar alındı ve görevlendirmeler yapıldı.

Ermeni Soykırımının 100. Yılı vesilesiyle, ASM olarak Ermeni ve Süryanilere yönelik 24 Nisan 1915 soykırımını lanetlemek ve Ermeni-Süryani halklarının acılarını paylaşmak amacıyla kamuoyuna yönelik bir açıklamanın yayınlanması kararlaştırıldı.

Nisan ayı içerisinde Paris`te Akademisyen ve Yazarların davet edileceği “Sürgünler Konferansı” yapılması, Paris'te bulunan Çalışma grubunun önerileriyle de bu Konferansın örgütlenmesi hakkında görüşbirliğine varıldı.

7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye`de yapılacak genel seçimlere yönelik, Sürgünlerin demokratik hak ve taleplerini savunacak ve gündeme taşıyacak demokrasi güçleriyle ilişkiler geliştirmek gerektiği yönünde tartışmalar yürütüldü. ASM Yürütme Kurulu olarak oybirliği ile bu seçimlerde Avrupa da bulunan göçmenlerin ve Sürgünlerin oy kullanma hakları da olduğundan hareketle, Sürgünlerin ülkelerine şartsız ve kovuşturmaya tabi tutulmadan serbestçe dönebilmeleri ve haklarının savunulması yolunda bir çalışmanın HDP tarafından benimsenmesi de dikkate alındığında, Seçimlerde HDP (Halkların Demokrasi Partisi) nin desteklenmesi yönünde anlayış birliğine varıldı.

Hollanda da yaşayan, ASM Meclis üyelerimizden Metin Cansız`ında Dersim de seçimlere HDP den milletvekili aday adayı olarak gireceği bilgisi toplantıya bilgi olarak ulaştı.