Alman Komünist Partisi (DKP) toplantı salonunda yapılan 2. Olağan Genel Kurul'a, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden sürgünleri temsilen meclis üyeleri katıldı. Güncel konuların ve geleceğe yönelik faaliyetlerin gündeme alındığı toplantıda, son zamanlarda sıkça yaşanılan ve İnterpol tarafından keyfice gözaltına alınarak uzun tutsaklıklar yaşayan siyasi sürgünlerin durumu için neler yapılabilir sorusu gündeme taşındı.




Genel Kurul, sürgünde yaşamını kaybetmiş 
demokrasi mücadelesinin vazgeçilmez isimlerinden Nazım Hikmet,Yılmaz Güney, Ahmet Kaya, Enver Karagöz, Nubar Yalım ve Sakine Cansız şahsında, dünyadaki tüm özgürlük ve devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. 




DAYANIŞMA MESAJLARI OKUNDU

ASM Genel Kuruluna katılamayan Avrupa'daki en eski sürgün ve 'vatansız gazeteci' Doğan Özgüden, İnci Tugsavul ile Metin Cansız`dan gelen yazılı mesajlar okundu.

Ayrıca sürgünlük tarihinin cumhuriyetin kuruluşu öncesine denk düştüğü ifade edilerek, 12 Eylül darbesinden 32 yıl sonra, kendine özgün talepleriyle kurulan ASM ile dayanışma içinde olan kurum ve derneklerden gelen mesajlar okundu.



ASM'nin kuruluşundan bugüne 2 yıllık faaliyetlerinden görüntülerin yer aldığı 5 dakikalık sinevizyon gösterimi ardından, Genel Kurulu idare etmek üzere divana Teslim Töre, Engin Erkiner ve Ganime Gülmez seçildi.

ESKİ YÖNETİM AKLANDI



Toplantıda Yürütme Kurulu, Mali rapor, Medya-Yayın, Hukuk ve Kadınlar komisyonu çalışmalarının faaliyet raporu okundu. Mevcut yönetim çeşitli eleştiriler ve ileriye dönük somut önerilerle aklandı.



12 EYLÜL HUKUKU KALDIRILSIN, HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN

Köln'de Dernekler masasına kayıtlı, (Rat der ExilantInnen in Europa e. V.) olarak faaliyet sürdüren Avrupa Sürgünler Meclisi'nin periyodik olarak 4 aylık sürelerle toplanması, Genel kurulda karar altına alındı. Genel seçimler süreci öncesi ve sonrasında yürütmek üzere, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın”, “12 Eylül hukuku ve tüm Yargısal sonuçları kaldırılsın” talebini öne çıkaran acil eylem kampanyası kararı alındı.

TÜDAY BAŞKANI İLKAY YILMAZ DESTEK VERDİ




Köln'de 25 yıl önce kurularak birçok önemli projeye öncülük etmiş, TÜDAY Türkiye /Almanya İnsan Hakları Derneği adına Başkan İlkay Yılmaz`da Genel kurula katılarak ileriki süreçte yapılacak çalışmalara yönelik bir konuşma gerçekleştirdi.


YENİ YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ




Genel Kurul'da seçilen Yürütme organı, Yayın Kurulu, Hukuk Komisyonu, Diplomasi komitesi, Arşiv komitesi gibi ihtiyaç organlarını oluşturmaya yetkili kılındı. Genel Kurul'da seçilen, yeni dönemin Yürütme Kurulu şu isimlerden oluşmakta; Hasan Aksu, Selma Metin, Güneş Uzun,Hacı Demirkaya, Süleyman Şahin, Fevzi Karadeniz, Bektaş Karakaya, Ganime Gülmez, Nejat Pişmişler.