Mahmut Özkan / Basel-İsviçre

Saat 15.30 da başlayan toplantı Leman Stehn'in Kemanıyla “Yiğidim aslanım burda yatıyor” şarkısını seslendirmesiyle başladı. Toplantıda ASM Yürütme Kurulu üyesi Isviçre temsilcisi Esma Güneş Uzun katılımcıları selamlayarak, Nazım Hikmet,Yılmaz Güney, Ahmet Kaya, Katip Saltan, Adnan Keskin, Enver Karagöz, Güzin Dino, Sakine Cansız'lar ve sürgünde yaşamını yitirenler ile tüm dünyada özgürlük yolunda devrimci mücadelelerde toprağa düşenler anısına saygı duruşuna çağırdı. Saygı duruşu ardından ASM nin 15 ayı aşkın çalışmalarından ve etkinliklerinden görüntülerin yer aldığı, İTİF  (İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu) nun  değerli katkıları ve emekleriyle hazırlanan 5 dakikalık Sinevizyon gösterildi.

Tanıtım toplantısında konuşmacı olarak yer alan  Yürütme Kurulu üyelerinden Fevzi Karadeniz, Mahmut Özkan, Leman Stehn, Hasan Aksu öncelikle kısa kısa kendilerini  tanıttılar.

Mahmut Özkan yaptığı 15 dakikalık sunumunda, ASP ve ASM nın kısa tarihcesini, bileşimini ve hedeflerini özetledi.1915 Ermeni soykırımı, Süryani kırımı,Kürt katliamları, Rum ve Helen halklara yönelik tehcir, Komünistlerin katledilmesi,Alevi katliamları ile yaygın şekilde devam eden sürgünlük sorununu gündeme taşımak ve onların sesi olmak Türk devleti ve bugünkü hükümeti AKP nin tekçi yaklaşımını dünya kamuoyuna duyurmak ve teşhir ederek mücadele etmek gibi amaclarla bu çalışmaları yürüteceklerini dile getirdi.TÜDAY-WEM-DA ve ASM den oluşan bir ortak çalışma koordinasyonu oluşturulduğunu ve önümüzdeki kısa sürede ASM yi, Tüzel kişiliğe kavuşan kurumsal çalışmanın tamamlanacağını  belirtti.

Fevzi Karadeniz ise ASM nin proğramını ve çalışmalardaki parametrelerin neler olacağına dair fikirler sundu.Ozanların dile getirdiği gibi ” Ölüm ile ayrılığı tartmışlar,50 dirhem ağır gelmiş ayrılık” sözüyle sürgünlüğün,vatanından ve topraklarından ve köklerinden koparılmanın acılarına değindi.Interpol aracılığıyla sürgünlere yönelik yapılan tutuklamalara ve hukuksuzluklara karsı girişim başlatıldığını duyurdu.

Leman Stehn bir göçmen çocuğu olarak, Sürgünlerin karşılaştıkları zorlukları anlattı ve hukuksal sorunlarına yönelik açıklamalarda bulundu.Işkence görmüşler ve zulme uğramışlarla birlikte hak arayışını sürdüreceklerini ifade etti.

Hasan Aksu, Sürgün sorununu ASM ye aktif katılımdan sonra anlamaya ve araştırmaya başladığını,  Anadolu coğrafyasında Seyh Bedreddin den başlayan sürgünlük bulgularına eriştiğini ve  Kapitalizm – Emperyalizm ile Sürgünlük sorununun kitlesel hal aldığına ilişkin bilgiler verdi ve bu çalışmaların önemine vurgular yaptı.

Esma Güneş Uzun`un katılımcılara soru sorma ve söz hakkı vermesiyle, katilanlardan 10 kişi söz alarak önerilerini ve görüşlerini paylaştı. Olumlu ve öğretici bir şekilde  sonuçlanan toplantıda İHD (İnsan Haklari Derneği) ile dayanışma amaclı T-Shirt ler bağış karşılığı sunuldu.