Yunanistan’da, 25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılacak ilk başörtülü aday Anna Stamou, “Seçilmem durumunda Yunanistan’da yaşayan Müslümanlar için yapmak istediğim şeylerden biri eşitlik. Müslümanların ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemek için çalışmalar yapmak istiyorum. Ülkemizdeki Müslümanların kendilerini azınlık olarak hissetmemeleri için mücadele vereceğim” dedi.

Anna Stamou, kendi görüşlerini tam olarak yansıttığı için Yeşiller Partisi’nden aday olduğunu belirtti. Aktif bir kadın olduğuna dikkati çeken Stamou, sadece bölgesel sorunlarla ilgilenmediğini, “resmin bütününe” baktığını anlattı.

Ortodoks Hıristiyan olarak dünyaya geldiğini belirten Stamou, yıllar boyunca bütün dinleri araştırdığını ve aklındaki bütün soruların yanıtını İslam’da bulduğunu ifade etti.

Stamou, 30 yaşında Müslüman olduğunu anlatarak, ailesinin bu gelişmeyi şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Stamou, “Ben, bu kararı temeli sağlam ve bilinçli bir şekilde aldığım için olumsuz bir müdahalede bulunmadılar. Neden böyle bir seçim yaptığımı açıklamanın dışında herhangi bir problem yaşamıyorum” diye konuştu.

 Lisans eğitimini işletme üzerine tamamlayan ve üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre yoga öğretmenliği yaptığını söyleyen Stamou, öğretmenliğin yanı sıra “aktivist” olarak çeşitli görevlerde bulunduğunu ve şimdi de siyasete girmeye karar verdiğini vurguladı. Stamou, şunları söyledi: Beni siyaset hayatına sürükleyen olgu, Yunanistan’da yaşayan Müslümanların her konuda Yunanlarla eşit olmalarını sağlayabilmek. Müslümanların, bir yandan ülkeye karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri diğer yandan da haklarını aramasını bilen bireyler haline gelmesi için elimden geleni yapacağım. Yunanistan’da yaşayan Müslümanlara mesajım, oy verme işlemlerine aktif bir şekilde katılmaları, seslerinin duyulmayacağı kuşkusuna kapılmamaları, seçme ve seçilme hakkından yararlanmaları.

BAŞÖRTÜLÜ VE BAŞÖRTÜSÜZ OLARAK AYRILMAMALIYIZ

Yunanistan’da 25 Mayıs’ta yapılacak AP seçimlerine katılan ilk başörtülü aday olmanın önemine vurgu yapan Stamou, “Başörtüsü belki tahrik olarak algılanabilir fakat herkesin ülke için bir şeyler yapması gerekir. Başörtülü ve başörtüsüz olarak ayrılmamalıyız. Seçilmem durumunda Yunanistan’da yaşayan Müslümanlar için yapmak istediğim şeylerden biri eşitlik. Müslümanların ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemek için çalışmalar yapmak istiyorum. Ülkemizdeki Müslümanların kendilerini azınlık olarak hissetmemeleri için mücadele vereceğim” ifadelerini kullandı.

CAMİ İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIM

Cami bulunmayan tek Avrupa başkenti olan Atina’da, yapımı yıllardır devam eden cami için de çalışma yapacağının altını çizen Stamou, konuşmasını şöyle sürdürdü: Cami inşası ile ilgili gelişmelerde sözde son aşamaya gelindi. Ama ne yazık ki bilinmeyen bir sebepten dolayı gecikiyor. Bunun için de elimizden geleni yapacağız. Caminin önemini her fırsatta dile getireceğiz.