Almanya'da Hristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grubu olan muhafazakar Avrupa Halk Partisi'nin (EVP) Grup Başkanı Manfred Weber, Almanya'daki koalisyon ön görüşmelerinde Türkiye-AB ilişkilerini gündeme getirdi.

Hristiyan Birlik Partileri (CSU/CDU), liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi arasındaki koalisyon sondaj görüşmelerinde Weber, Türkiye'nin AB tam üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını talep etti.

"Ortaklık anlaşmasıyla yeni başlangıç yapılmalı

Münchner Merkur gazetesine açıklama yapan Weber, "Geçen yıllardan elde edilen deneyimler nedeniyle ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini" ifade etti.

Alman politikacı, "bunun tam üyelik müzakerelerinin durdurulması ve bir ortaklık anlaşmasıyla yeni bir başlangıcın yapılması anlamına geldiğini" kaydetti. CSU'lu siyasetçi "anonim bir Avrupa Birliği'nin ardına saklanmanın artık bir sonu olması gerektiğini" belirtti.

Almanya'da üç parti arasındaki ön koalisyon görüşmeleri 18 Ekim'de başlamıştı. Partilerin görüşmelerinde Türkiye ilişkilerine yönelik görüş ayrılıkları öne çıktı.

Partiler arası görüş ayrılığı

Koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti, görüşmelerin bir sonraki turu için Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin sonlandırılması üzerinde uzlaşılması için ısrar ediyor.

Yeşiller Partisi ise bunun "yanlış" bir sinyal olacağı görüşünü savunarak, halihazırda sadece müzakerelerin dondurulmuş olmasının doğru olduğunu bertiyor. (DW)