Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti 25 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin yanı sıra eş zamanlı olarak belediye ve uyum meclisi seçimleri için sandığa gidecek. Yeşiller Partisi’nin Köln Uyum Meclisi aday listesi Grün-Offene Liste Migration’u (Liste 17) tanıtan KRV Milletvekili Arif Ünal, üç seçimin bir arada olmasının önemine dikkat çekerek kullanılmayan her oyun oran olarak ırkçı partilere yarayacağını vurguladı.

UYUM MECLİSLERİNİN ÖNEMİ ARTTI

KRV Parlamentosu’nda geçtiğimiz aylarda Belediye Kanunu’nun 27. maddesini değiştirdiklerini hatırlatan Ünal, düzenlemeyle uyum meclislerinin öneminin daha da arttığını belirterek şunları söyledi: “Birincisi seçme ve seçilme hakkı olan herkesin gidip oyunu kullanması çok önemli. Bu bir demokratik haktır ve bu hakkımızı kullanmamız gerekiyor. İkincisi burada kullanılmayan her oy aslında politik katılım konusunda vaz geçtiğimiz oy oluyor. Ayrıca eyalette yaptığımız değişiklikle uyum meclislerinin yetkileri arttırıldı. Uyum meclisleri artık bir belediyeyi ilgilendirecek her konuda çalışma yapabilecek durumda. Uyum meclisleri ayrıca göçmen kökenli insanların politikaya katılması açısından okul görevi görecektir. İnsanların listeleri inceleyip mutlaka oylarını kullanmaları gerektiğini, bu bilinçle oylarını kullanırlarsa uyum meclislerinin kalitesi ve birlikte yaşam için çok güzel adımlar atılacağına inanıyorum.”

HERKESİ SANDIĞA DAVET EDİYORUZ

Liste 17'de yer alan Ahmet Edis ise “Farklı ülkelerden göçmen kökenlilerle birlikte Grün Offene olarak bir liste oluşturduk. Önümüzdeki dönemde eğer seçilirsek göçmenler için özellikle uyum konusunda bazı projeler başlatmak istiyoruz. Anaokulu ve okullarda çift dilli eğitim, özellikle göçmen kökenli yaşlıları özel ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. Eskiden uyum meclisi çok etkili değil, sadece danışman olarak görülüyordu. Eyalet çapında değişen yeni yasayla uyum meclislerinin gücü ve önemi arttı. Herkesi bu seçimlerde sandığa davet ediyoruz” şeklinde konuştu.