Fulya Omaç / Sakız Adası - Yunanistan

KARNAVALLARIN ATASI APOKRİES ŞENLİKLERİNDE MERKEL TİYE ALINDI

Günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine dayanan ve modern karnavalların temeli sayılan Dionysos Şenlikleri’nin devamı niteliğinde olan Apokries karnaval eğlenceleri adanın güneyindeki Thimiana köyünde Cuma akşamı start aldı. Eğlencenin zirve yaptığı Pazar günü başlayan fırtına nedeniyle Çeşme’den gelen gemiler saat 14:00 ve 16:00’da geri dönmek zorunda kaldı. Pazartesi günü Mesta, Pirgi, Olimpi, Elata köylerindeki etkinliklerin bir kısmı yapılamazken, gelenekleri sürdürmek isteyenler tente altında gösteri yaptılar. Pazartesi sabahı Çeşme’ye dönecek Türkler seferlerin iptal olması nedeniyle adada tatillerine devam etmek zorunda kaldılar. 21-23 Şubat tarihleri arasındaki şenlikleri yaklaşık 1.000 Türk izledi.

ERKEKLER KADIN KOSTÜMÜ GİYDİ



Karnaval eğlencesinin ilk start aldığı Thimiana köyünde kökleri Ortaçağ’a uzanan Mostra adeti canlandırıldı. Cuma akşamı adada yaşayan genci yaşlısı pek çok kişi değişik kostümler, rengarenk peruklar ve yüzlerine de maskeler takarak köydeki bir okulun bahçesinde gönüllerince eğlendiler. Okul bahçesinin bir bölümünde boydan boya mangallar yandı, yüksek sesli müzik eşliğinde gece geç saatlere kadar dans edildi. Papaz, rahibe, sağlık personeli, palyaço, gelin, şeytan, çingene, kızılderili, hizmetçi kılığına giren ada sakinleri arasında en dikkat çeken ise erkeklerin kadın kostümleri giymeleriydi.

MERKEL HİTLER’E BENZETİLDİ


Thimiana köyü meydanında Pazar günü saat 12:00’de Sakız halkının korsanlara karşı mücadelelerinin canlandırıldığı Talimi adındaki dansın ardından tumbia ve payavla müzik aletleriyle çalınan müzik eşliğinde karnaval korteji yürüyüşe geçti. Avrupa’daki benzerlerini aratmayan kortejde araçlarla çekilen römorklar üzerinde çeşitli temalarla mesajlar verildi. En dikkat çeken tema, Hitler’e benzetilen Almanya Şansölyesi Merkel’in elindeki kukla oldu. Kuklanın üzerinde ‘Avrupalı insan’ yazarken, Merkel için ‘Avrupa’nın şansölyesi’ yazısı dikkat çekti. Bir başka temada dev bir ahtapotun baş kısmında ‘Emlak Vergisi’ yazarken, kolları arasında ‘Ev sahibi’, ‘Arazi sahibi’ yazılarını boyunlarında taşıyan köylü kılığındaki gençler, “Avrupa’nın bizi sıkboğaz etmesini protesto ediyoruz” dediler.

KARNAVAL SADECE EĞLENCE DEĞİL, KÜLTÜREL BOYUTU DA VAR


Pazar günü Thimiana köyündeki karnaval kortejini izleyenler arasında bulunan Sakız Adası Belediye Başkanı Manolis Vournous, Mostra Karnavalı’nın Sakız Adası’nın en büyük ve en bilinen karnavalı olduğunu belirterek, “Bu yüzden bu kadar çok ziyaretçi geliyor. Türk ziyaretçilerin de gelmesi bizi memnun ediyor. Bunun daha da gelişmesi için adımlar atacağız. Bu karnaval yüzyıllar öncesinden gelme bir gelenek. Sadece eğlence için değil, kültür anlamında da önemli bir etkinlik. Bunun keyfini çıkaran insanları burada görmek bizi çok memnun ediyor” diye konuştu.

TÜRKLER KARNAVALIMIZI SEVGİYLE KUCAKLADILAR


Sakız Belediyesi Turizm Ofisi Müdürü Rena Pagoudi Damigou ise bu etkinliğin Sakız adası için çok önemli bir bayram olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mostra karnavalı çok çok eski bir gelenek. Mostra korsanlarla ilgili. Adalar uzun yıllar korsanlardan çok çekti. Buraya geliyorlar, her şeyi yağmalıyorlardı. Karnavalın başında eskiden burada yaşayanların nasıl kendilerini savunduklarını gördük, izledik. Ondan sonra da karnaval korteji başladı. Gördüğünüz gibi müthiş bir eğlence ve sevinç var. Pozitif mesajlar veriliyor. Çünkü hayatımızda da böyle olmalıyız, gülümsemeliyiz. Türkler de bu geleneklerimizi öğrendiklerinden bu yana geliyorlar. Karnavalımızı büyük bir sevgiyle kucakladılar. Bu bir gerçek. Bunun için çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bugün buradalar ve bizimle birlikte eğleniyorlar.”

KARNAVAL GELİŞTİRİLİRSE TÜM TÜRKİYE’DEN GELEN OLUR


Adada yaşayan ve Türkler tarafından çok sevilen Türkiye kökenli Dionisis Tsatsanis ise, bu karnavalı bilen Türklerin her yıl geldiğini vurgulayarak, “Acenteler özel turlar düzenliyor. Gelenler de çok beğeniyor, eğleniyorlar. Bunu etraflarındakilerle paylaşıyorlar, öneriyorlar. Birçok kişi her yıl geliyor. Bunun devamını daha geliştirmek gerekiyor. Türklerin bu şenliklerin ne olduğunu, neyin kutlandığını anlaması gerekiyor. Bu yüzden belediyenin de daha çok tanıtımı lazım. Bu etkinlik geliştirilmeli. Çünkü İzmir ve civarındaki şehirler için en yakın karnaval etkinliği Sakız’da. Herkesin Avrupa’ya, Brezilya’ya gidecek hali yok. Televizyonlardan izlediğiniz o karnavalların minyatürü burada yapılıyor. Geliştirilirse ve iyi tanıtım yapılırsa Türkiye’nin her tarafından gelen olur. Kişi başı 80-100 Euro’ya iki mükemmel gün geçirmek, yurt dışında tatil yapmak herkes için uygundur diye düşünüyorum” dedi.

ET PERHİZİ BAŞLADI



Bu kutlamaların ardından Hıristiyan aleminde İsa Peygamber’in 40 gün işkence gördükten sonra çarmıha gerilmesi ve ardından ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya dönemine kadar 40 gün et yememe perhizi başladı.