Ermeni Soykırımı tasarısının Avrupa Parlamentosu'nda kabulü yönünde bir oylamanın yapıldığı oturumda, Portekizli parlamenter, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da seslenen bir konuşma gerçekleştirdi.

Söz alan Portekizli Hristiyan Demokrat Parlamenter Paulo Rangel, Erdoğan'ın Papa Fraçesco'ya yönelik sözlerini eleştirerek; "Papa'ya bir mafya babası gibi hitap edemezsiniz" ifadelerini kullandı.

AB sınırları içerisinde yaşayan 450 milyon kişiyi temsil eden 736 parlamenterin görev yaptığı Avrupa Parlamentosu (AP), Ermeni Soykırımı’nın tüm AB ülkeleri tarafından kabulünü öngören tasarıyı onayladı.AP 13 Martta , Avrupa Birliği’ne üye tüm devletlere Ermeni Soykırımını tanıma çağrısında bulunmuştu.

8 maddeden oluşan tasarıda talepler şöyle sıralanıyor: 

1- Avrupa dayanışması ve adalet ruhuyla, Ermeni soykırımının 100. yıldönümünde 1,5 milyon masum Ermeni’yi anıyoruz.

2- 1915-1917 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu topraklarında Ermenilere karşı gerçekleştirilen trajik olaylar 1948 BM soykırım suçları sözleşmesindeki tanıma göre soykırımdır.

3- Soykırımlar için bir uluslararası anma günü öneriyoruz.

4- Soykırımın ve insanlığa karşı işlenen suçların önlenmesi ve cezalandırılması uluslararası toplum ve Avrupa Birliği’nin temel görevi olmalıdır. 

5- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun taziye mesajlarını doğru yola atılmış bir adım olarak değerlendiriyor, arşivlerin açılması, geçmişler yüzleşme ve Ermeni Soykırımını tanımanın Ermeni ve Türkiyeli halklarının uzlaşması için önemli bir şans olduğunu düşünüyoruz. 

6- Türkiye’nin Ermeni kültürel mirasını koruyucu önlemler almaya davet ediyoruz

7- Ermenistan ve Türkiye’yi normalleşme sürecinde uzlaşı ve işbirliğine çağırıyoruz

8 – Söz konusu bu tasarının Ermenistan, Türkiye ve Avrupa Birliği üye ülkelerinin hükümetlerine gönderilmesini talep ediyoruz. 

 Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır AP’nin kararıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Bozkır açıklamasında şunları belirtti:

“Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun bugün (15 Nisan) 1915 olayları konusunda kabul ettiği karar tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Bu tür kararlar, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir.”

“Yüz milyonlarca Avrupalıyı temsil eden Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere Parlamentoların görevi tarih yazmak değil, Avrupa’da bugün karşı karşıya olduğumuz sınamalar karşısında gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmektir.”

“Avrupa Parlamentosu bugün aldığı kararla geçmişte çekilen acılar arasında seçici bir bakış açısıyla ayrımcılık yapmış, 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelmiş, sadece Ermenilerin acılarını öne çıkarmıştır.”

Dışişleri Bakanlığı’nın AP’yi eleştiren açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine engel çıkarmakla tanınan Avrupa Parlamentosu, daha önce de denediği gibi, 1915 olayları konusunda yeniden tarih yazmaya heveslenmiştir. Bu heves, Türk karşıtı Ermeni propagandasının klişelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmıştır.”

“Avrupa Parlamentosu kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Avrupa Parlamentosu, kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır” ifadesine yer verildi. Bu kararla AP, Türkiye’ye 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıması ve arşivlerini açması çağrısında bulundu.

Erdoğan’dan üstü kapalı tehdit  ”Vatandaş olmayanları deport edebilirdik ama etmiyoruz” dedi.

Kazakistan ziyareti öncesinde, Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak Ermeni Soykırımı oturumunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde vatandaş olmayan ve olan 100 bin Ermeni var. Acaba onlarda kaç tane var? Bizim ülkemizdeki Ermenilere karşı ters ve olumsuz bir tavrımız oldu mu?

Erdoğan, Ahtamar Kilisesi’nin restorasyonundan da bahsederek, ‘restorasyonu devletin kasasından yaptık. Orada ayinlerini yapıyorlar” dedi.

Erdoğan şunları söyledi: “Bildiğim inandığım bir şey var. Biz niye millet olarak veya medyamız olarak savunmada duruyoruz anlamakta zorlanıyorum. Benim cumhurbaşkanı olarak savunma derdim yok. Soykırım diye bir leke üzerimizde yok. Ermenistan başta olmak üzere parlamentosunun kapısını onlara açanlara sesleniyorum. Şu anda benim ülkemde vatandaş veya vatandaş olmayan olmak üzere 100 bin Ermeni var. Acaba onların ülkesinde kaç tane Ermeni var.”