‘’Türkiye’nin bölgesel güç olması için demokgrafik bir potansiyeli var. Türkiye’nin bölgesel güç olması için bir dinamik var. Türkiye için artık AB çekici değil.Çok büyük değişiklik olmazsa Türkiye AB ilişkileri böyle gider. Türkiye AB ilişkilerinin bloke olması noktasında iki taraftanda kaynaklanan sorunlar var.İlişkilerin istenilen düzeyde olmamasının sebebi sadece Türkiye değil.Bazı AB üyesi ülkeler Türkiye’ye karşı farklı yaklaşım içindeler.
.

Türkiye büyük bir pontansiyeli olan ülke.Şangay ülkeleri ve Rusya’nın oluşturmaya çalıştığı Gümrük Birliğine ilgisi normal. Türkiye büyük pazarlara girmek istiyor.Türkiye artık büyüdü önemli güç haline geldi. NATO üyesi Türkiye’nin önemi arttı.

Türkiye Ortadoğu’da önemli oyuncu Arap baharı sonrası bu ülkelere demokrasi gelecek mi? Bu ülkelerin geleceği belirsiz. İstikrarsız bir noktaya kayılıyor. Suriye,Irak ve Ukrayna’daki gelişmeler bizlere dünyanın daha istikrarsız bir ortama doğru gittiğini gösteriyor.

Ukrayna’da kriz konusuna gelecek olursak AB ne yapacak bunu zaman gösterecek. AB kurumları yöneticileri değişiyor. Üye ülkeler bu çerçevede pazarlık yapıyor.Bundan sonra AB’nin Ukrayna’daki atacağı adımların sonuçlarını hep beraber göreceğiz. AB Rusya stratejik partner. Almanya bu anlamda anahtar oyuncu.Moldova ve Gürcistan’ın AB’ye alınması gerekiyor.’’