Bir Türk siyasetçinin 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü vesilesiyle Almanya'da konuşma yapmak üzere miting izni başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsünün pazartesi günü yaptığı açıklamada, başvuruda bulunan siyasetçinin hükümet mensubu olmadığı belirtildi. Açıklamada siyasetçinin kimliğiyle ilgiliyse bir bilgi verilmedi.

Sözcü, yapılan başvuruya izin verilip verilmeyeceği konusunda da bir açıklamada bulunmazken, başvurunun değerlendirileceğini kaydetti.

Türkei Wirtschaftsminister Nihat Zeybekci

Avusturya'dan yasak, Hollanda'dan 'Gelme' imâsı

Aynı günün sabahında Avusturya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Avusturya'da düzenlenmesi planlanan, 15 Temmuz'la ilgili bir anma etkinliğine katılımının "Avusturya'daki kamu düzeni için tehdit oluşturacağı" gerekçesiyle yasaklandığını açıklamıştı.

Hollanda makamları ise cuma günü Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in ülkelerine girişinin "arzu edilmediğini" söylemişti.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Almanya'nın Köln, Gladbeck ve Hamburg kentlerinde yapılması planlanan üç ayrı 15 Temmuz anma etkinliği de son günlerde iptal edilmişti.

UETD, Türkeş'in katılımıyla 11 Temmuz'da Hollanda'da, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla 12 Temmuz'da Brüksel'de, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla 14 Temmuz'da da İngiltere'de programlar gerçekleştirileceğini duyurmuştu. UETD'nin 15 Temmuz Cumartesi günkü anma etkinliğinin ise Almanya'nın Nürnberg kentinde düzenleneceği açıklanmıştı.(DW)