Süheyla Kaplan -Hamburg



HAMBURG ÜNİVERSİTESİ’NDE ALEVİLİK KÜRSÜSÜ

 

Hamburg’da ilk kez  2012 yılında Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) eyalet hükümeti, Alevi dernekleri temsilcileri ile devlet anlaşması imzalanmış ve bu imzalanan sözleşmeye göre, Alevilerin de diğer dinler gibi hukuki açıdan eşit bir statüye getirilmesi karar kılınmıştı.

 

Hamburg Üniversitesi’nde önümüzdeki günlerde akademik çalışmalara başlanması beklenilen Alevilik Kürsüsü ile ilgili olarak SPD Hamburg Meclis Grubu adına eyalet Milletvekili Ali Şimşek şöyle açıklama yaptı:

 

Akademik anlamda üniversitede Alevilik Kürsüsünün açılması Hamburg eyaletinin dinler arası diyaloğa hazır olduğunun bir göstergesi. Üniversiteye alınması düşünülen bu kürsü sadece toplumsal anlamda değil, bilimsel anlamda da büyük bir sorumluluk taşımaktadır’. 

 

SPD Meclis Grubu Din uzmanı Ekkehard Wysocki ise, dinlerarası diyalog  için karşılıklı anlayışın vazgeçilmez bir unsur olduğunu ifade ederek farklı dinlerin daha iyi anlaşılması için Alevilik Kürsüsünün önemine değindi.

 

Wysock, ‚’Üniversitede Alevilik Kürsüsü sadece bilimsel alışverişi teşvik etmeyecek, aynı zamanda Alevilik temel bilgisinin öğrenilmesi açısından toplumsal bir köprü oluşturacak’ şeklinde bir açıklama yaptı.


Anlaşmaya göre
,

Ali Şimşek; Alevi derneklerinin  temsilcileri doğrudan muhatap kabul edilecek, Alevilik dersi  müfredatını Alevilik dersi konsunda  pedegojik eğitim alan öğretmenler tarafından verilecek, haftanın belirli gününde ve saatinde Alevilere özgü radyo ve televizyon yayınlarına izin verilecek, cezaevlerinde Alevi kökenli tutuklular için istek durumunda Alevi dedesi gönderilecek, cenaze işlemleri Alevilik geleneklerine göre yapılacak, dini bayramlarda diğer dinlerde olduğu gibi öğrenciler derslerden muaf  tutulacak.