İspanya’nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığını isteyen Bask bölgesindeki bağımsızlık yanlısı ETA örgütünün kadın üyesi İnes Del Rio’nun davasını görüşen üst mahkeme 'terör zanlısı mahkumların' birden fazla cinayet işlemesi halinde bile ceza indiriminden yararlanabileceğine karar verdi.


15’e karşı 2 oyla alınan kararda mahkeme, 24 kişinin katili olmaktan suçlanan Del Rio’nun hemen serbest bırakılmasını ve 30 bin avro da tazminat ödenmesini istedi.Kararla birlikte İspanya’nın çeşitli hapishanelerinde yatan 30’dan fazla üst düzey ETA üyesi olmak üzere toplam 61 tutuklunun da önümüzdeki günlerde hemen serbest bırakılması bekleniyor. 

 

Silahlı örgüt ETA üyesi Del Rio, Madrid’deki bir dizi eylemlerde 24 kişinin ölümünden suçlu bulunmuş ve 1998 tarihinde 3.828 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.



İspanyol yasalarına göre cezası 20 yıla indirilen 55 yaşındaki kadın tutuklu Del Rio serbest bırakılmasını beklerken, yüksek yargının 2006’da ETA militanı Henri Parot hakkında verdiği hüküm sonrası birden fazla 'cinayet işleyen terör suçlularının fiilen ceza indiriminden yararlanamayacağı' kararı ile planları suya düşmüştü.

AİHM KARARI TÜRKİYE'DE DE EMSAL SAYILABİLİR Mİ ?

Del Rio mahkemenin bu kararına  itiraz ederek davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı.  İspanyol hükümeti, toplum tarafından “Parot Doktrini” olarak bilinen davanın ilk duruşmasında tutuklu İnes Del Rio’yu haklı bulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne itiraz etti ve geçtiğimiz Temmuz ayında davayı temyiz organı Büyük Daireye taşıdı. İspanyol mahkemesinin aldığı kararı tanımayarak “Parot Doktrini’ni” geçersiz sayan AIHM’nin attığı bu adımın İspanya’da 'terör suçlusu' mahkumlara emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Uzmanlara göre, AİHM'in son kararının Türkiye'de de emsal sayılıp uygulamaya sokulabileceği tartışmalarının kapısı da açılmış oldu.