AİHM 1987 yılından beri tutuklu olan, 24 cinayet ve 100 dolayında cinayete teşebbüsle suçlanarak 3 bin 828 yıl hapse mahkum edilen ETA üyesi İnes del Rio Prada'nın başvurusunu sonuçlandırdı. Prada, 22 Ekim'de tahliye oldu.   

Mahkumiyeti sırasında cezada indirime yol açan mekanizma çerçevesinde Prada'nın 2008'de serbest bırakılması gerekiyordu. AİHM, aldığı yeni kararında 10 Temmuz 2012'de verdiği mahkumiyetten dönmedi. Kararda İspanya 30 bin euro tazminata ve en kısa sürede Prada'yı serbest bırakmaya mahkum edilmişti.

İspanya, 1995 Ceza Kanunu'nda yeni sisteme göre ceza indiriminde yapılan hesaplamalar doğrultusunda Prada'yı 2017 yılına kadar hapiste tutmak istiyordu. Ceza indirimindeki yeni hesaplamalar 2006'dan beri geriye dönük olarak uygulanıyordu.

İspanya bu hesap oyunu ile 82 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 1990 yılında 4 bin 800 yıl hapse mahkum edilen ETA üyesi Henri Parot'un serbest bırakılmasının önüne geçmek istiyordu.


AİHM'nin verdiği mahkumiyetin ardından İspanya Yüksek Mahkemesi AİHM kararının Prada ile aynı durumdaki diğer ETA üyelerine de uygulanabileceğine hükmetti. Bunun üzerine onlarca ETA'lı tutsak, serbest bırakılmak için başvuruda bulundu.  

"Terörizm" davalarıyla yükümlü olan Madrid'deki Yüksek Mahkeme, dokuz tutuklunun Prada ile aynı durumunda olduğuna hükmederek serbest bıraktı.


AİHM'in kararı Bask Ülkesi'nde selamlanırken, ETA'yı ölümlerden sorumlu tutan kurbanların ailelerinde ise tepkiye neden oldu.