Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye adına görev yapacak hakimi belirledi. Oylamada 111 oy alan Doç. Dr. Saadet Yüksel AİHM’de Türkiye adına 9 yıl boyunca görev yapacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Işıl Karakaş’tan boşalacak yargıç koltuğuna İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Dr. Saadet Yüksel oturacak. Yüksel, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından Salı günü Strasbourg’da yapılan oylamada AİHM’e yargıç seçildi. 

Yüksel, eski AKP Mardin Milletvekili ve AKP’ye yakın Yeni Dünya Vakfı İstişare Kurulu Başkanı olan, hukukçu Prof. Dr. Cüneyt Yüksel’in kardeşi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada AİHM Yargıcı olarak seçilen Yüksel’i kutladı.

SAADET YÜKSEL KİMDİR?

1983 İstanbul doğumlu olan Doç. Dr. Saadet Yüksel, AİHM tarihinin en genç yargıçlarından biri olarak gösteriliyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Harvard Üniversitesi mezunu olan Yüksel, 2017’den bu yana İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyor. Ayrıca, 2018 yılı içerisinde, Katar’da bulunan Hamad Bin Khalifa üniversitesinde de bir dönem misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Yüksel’in, anayasa hukuku ve insan hakları alanında çok sayıda çalışması bulunmaktadır.