TÜRKİYE-AB KARMA PARLAMENTO KOMİSYONU TURKEY-EU JOINT PARLIAMENTARY COMMITTEE COMMISSION PARLEMENTAIRE MIXTE UE-TURQUIE

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ KARMA PARLAMENTO KOMİSYONU EŞ BAŞKANI AFİF DEMİRKIRAN’IN TÜRKİYE İLE AB ARASINDA VİZE SERBESTİSİ DİYALOG SÜRECİ MÜTABAKAT ANLAŞMASINA İLİŞKİN BASIN BİLDİRİSİ

Bu hafta Türkiye’nin 50 yılı aşkın Avrupa Birliği serüveninde önemli ve yeni bir sürecin yaşanmakta olduğu görülmektedir. Uzun süredir Hükümetimizin AB ilişkileri gündeminin en önemli maddelerinden biri olan, vatandaşlarımıza uygulanan Schengen vizesinin kaldırılması konusunda çok önemli bir adım atılmış, böylelikle AB ile Vize Muafiyeti Diyaloğu süreci başlatılmıştır.

AB ile müzakerelerimizde birkaç yıldır bloke edilmiş fasıllar, olumsuz raporlar ve çifte standartlardan şikâyetçi olduğumuz herkesin malumudur. Bu sorunlara rağmen sürdürdüğümüz reformlar ile başta demokratikleşme, temel haklar ve yargı olmak üzere birçok alanda ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu azim ve kararlılığın bir sonucu olarak Avrupa Birliği ile müzakere sürecimiz 16 Ekim 2013 tarihinden itibaren daha olumlu bir seyir göstermeye başlamıştır. Aynı tarihte Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan 2013 Türkiye İlerleme Raporu, önceki yıllara nazaran daha dengeli bir rapor olması hasebiyle, müzakere sürecinin ivme kazanacağının ilk sinyallerini vermiş; ardından 5 Kasım tarihinde 22. Fasıl resmen açılmış ve son olarak 16 Aralık tarihinde Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasıyla Vize Muafiyeti Diyaloğu da resmen başlatılmıştır.

Bundan önceki süreçte AB’nin bize biçtiği elbise yalnızca vize kolaylığı iken, bizim bunu kabul etmememiz ve ısrarlı politikamız sonuç vermiş ve “Vize Muafiyeti” uygulamasına geçilmesi için ilk adımlar atılmıştır. Bu süreç ile 3-3,5 yıl sonra vatandaşlarımız için vizesiz Avrupa kapıları açılacak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen Serbest Dolaşım Alanı’na dâhil Avrupa ülkelerine vize almadan gidebileceklerdir.

Vize muafiyeti, Türkiye-AB ilişkilerinin en önemli parlamenter ayağı olan, Eş Başkanı olduğum Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun her toplantısında mutlaka gündeme getirdiğimiz, resmi temaslarımızda muhataplarımıza ilettiğimiz, Hükümetimizi de teşvik ettiğimiz, Komisyonumuzun bütün üyeleri açısından da AB ilişkilerindeki en önemli gündem maddesi olarak kabul edilen bir konudur.

Bu bağlamda Vize Muafiyeti Diyaloğunun başlamasında emekleri geçen Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Sayın Egemen Bağış ve benden önceki Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sayın Lütfi Elvan’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum

Karma Parlamento Komisyonu olarak bundan sonra da, Vize Muafiyeti Diyaloğunun en kısa sürede nihayetlendirilmesi için çalışacağız.

Ümit ediyorum ki, müzakere sürecinde yakaladığımız bu ivme, öncelikle yeni fasılların müzakereye açılması ve nihai olarak tam üyeliğimizle sonuçlanacaktır.