Avrupa'nın savunma ve dış politika konularını görüşmek üzere AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Brüksel'deki iki günlük zirvenin gündemi oldukça yoğundu. İlk gün savunma politikasının ele alındığı zirvenin ikinci ve son gününde ise katılımcılar Ukrayna ile ilişkileri ele aldı. Zirvede, Kiev yönetiminin Moskova ile imzaladığı anlaşmaya rağmen, işbirliği sürecinin bitirilmeyeceğini ve Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması'nın imzalanılmasına her zaman hazır olunduğunu bildirdi.

AB Zirvesi'nin kapanış bildirgesinin taslağında, Ukrayna'nın gerekli şartları yerine getirmesi durumunda Ortaklık Anlaşması'nın imzalanabileceği yer aldı. Ayrıca Ukrayna halkının beklentilerini karşılayacak şekilde, ülkedeki siyasi krizi çözme çağrısı yapıldı.


Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirve kapanışında 'AB'nin kapısı, herhangi bir zaman sınırlaması olmadan, Ukrayna'ya açık durumda" dedi. Ancak bu yolda önemli şartlar bulunduğunu ifade eden Merkel, her devletin insan haklarını korumakla yükümlü olduğuna dikkat çekti. Almanya Başbakanı aynı zamanda AB'nin, Ukrayna'daki Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç karşıtı barışçıl gösterileri destekleyeceğini vurguladı.


Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybaskaite ise Avrupa'nın kapılarının Ukrayna'daki hükümetten ziyade, Ukrayna halkına açık olduğunu ve zirvede verilmek istenen mesajın tam da bu olduğunu kaydetti.

Rusya ile yarış istenmiyor


Ukrayna ile işbirliğine hazır olunduğu mesajının verildiği zirvede, imzalanan bir anlaşmayla Ukrayna'ya ticari avantajlar sağlayan Rusya ile bir yarışa girmek istenmediği de vurgulandı. AB üyelerinin Ukrayna'yı iflastan kurtaracak daha fazla mali yardım yapmaya hazır olmadıkları belirtildi. Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, "Bizler, kimin daha iyi teklif sunduğu sorulan halı satıcıları değiliz" dedi. Avusturya Başbakanı Werner Faymann da "Karşılıklı masaya teklif koyabileceğimiz bir dönemde değiliz" açıklamasını yaptı.


Merkel'ın reform talebi seneye kaldı


Zirvede, Almanya Başbakanı Merkel'in, özellikle Euro Bölgesi içinde reformların uygulanmasını sağlamak için Avrupa Birliği Komisyonu ile hükümetler arasında bağlayıcı sözleşmeler hazırlanması ve reforma giden ülkelere mali destek sağlanmasını öngören talebi destek bulmadı. Talebin gelecek yılın ekim ayında yeniden gündeme alınması kararlaştırıldı. Merkel, konunun ileri bir gündeme atılmasının gerekçesinin, mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri olduğunu ifade etti. Almanya Başbakanı aynı zamanda görüşmelerin zorlu olduğunu ve konunun tüm üyeler için aynı aciliyette olmadığını düşündüğünü ifade etti.


Zirveye katılan bazı yetkililer, Merkel'in reform talebine sadece acil reforma ihtiyaç duyan devletlerin şüpheyle bakmadığını aynı zamanda Birlik'in kuzey üyelerinin de reform yapacak ülkenin ödüllendirilmesine karşı olduklarını belirtti. Avusturya Başbakanı Feymann, "Neden bir ödül verildiği ve bu paranın nerden geldiği ve ne kadar olduğu bilinmeli. Tartışmalar, konunun yeterince net olmadığını gösterdi" değerlendirmesini yaptı.


AB'nin kredi notu düşürüldü


AB Zirvesi'nin devam ettiği saatlerde, kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's, Avrupa Birliği'nin en iyi derecesi olan AAA'yı düşürdüğünü açıkladı. Standart and Poor's'un Avrupa'nın ortak bütçesini gösterdiği kararı, zirvede tepkiye yol açtı. AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rhen, Avrupa Birliği'nin ne bütçe açığı ne de borcu olmadığına dikkat çekti. Rhen, tüm üye ülkelerin kriz zamanında bile beklenen bütçe borçlarını tam ve zamanında ödediklerini ifade etti.DW/dpa/AFPD, GA/BÖ