AB Komisyonu'nun verdiği bilgilere göre Avrupa Birliği Türkiye ile sağlanan mülteci anlaşması kapsamında mülteci projelerine yönelik 677 milyon euro ödedi. AB, mülteci anlaşması kapsamında Türkiye'ye bu yıl ve 2017 için toplam üç milyar euro yardım sözü verdi. Bu miktar doğrudan Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hazırlanan projelere aktarılıyor.

Buna karşılık Türkiye Ege Denizi üzerinden AB'ye mülteci akınının kontrol altına alınması görevini üstlendi. Ayrıca Yunanistan'a yasa dışı yollardan giden ve iltica başvurusunda bulunmayan sığınmacıları geri almayı taahhüt etti. Türkiye şimdiye dek Yunan adalarından bin 216 sığınmacıyı geri aldı. AB Türkiye'nin Yunanistan'dan aldığı her sığınmacı karşılığında Türkiye'den bir Suriyeli'yi alma sözü verdi. Bu süreçle yasa dışı göçün önlenmesi planlanıyor. 

AB Bakanlar Konseyi Salı günü Brüksel'de yaptığı toplantıda Türkiye'nin AB üyeliği süreci konusunda ortak bir tutum belirleyemedi. Avusturya, AB'nin bu konuda ortak bir açıklama yapmasını bloke etti. AB Konseyi'nin dönem başkanlığını sürdürmekte olan Slovakya salı günü, Avusturya dışında diğer 27 AB ülkesinin desteklediği genişleme sürecine ilişkin bir bildirge yayınlanacağını, bu bildirgede Türkiye ile görüşme müzakerelerinde yeni fasılların açılmasından geçici olarak feragat edileceğinin yer alacağını duyurdu. Avusturya Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulmasını talep ediyor.(Deutsche Welle)