Polonya'yı ziyarette bulunan ABD başkan yardımcısı Joe Biden yaptığı bir açıklamada ülkesinin Rusya'yı kınama konusunda diğer uluslararası aktörlere katıldığını söyledi ve daha fazla yaptırımların yolda olduğu sinyalini verdi. Japonya dışişleri bakanı Fumio Kishida ise Rusya'yla yapılan vize gevşetmesi, yatırım, uzay işbirliği ve askeri anlaşmaların askıya alındığı söylendi.

Avrupa'nın başkentlerinden Putin aleyhinde benzer eleştiriler gelse de ekonomik yaptırımların nasıl ve ne şekilde uygulanacağı konusunda henüz tam bir birlik sağlanabilmiş değil.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Başkanı Barack Obama'nın davetini kabul ederken, G-8 yetkilileri The Hague'de Rusya olmadan buluşmaya hazırlanıyor. Yetkililerden birisinin yaptığı açıklamaya göre toplantının ana konusu G-8'in Rusya olmadan işlev görüp göremeyeceği olacak.

Alman Şansölye Angela Merkel ise yaptığı bir açıklamada Rusya'nın G-8 üyeliğine yönelik bir değişikliğin yapılmadığını ve yalnızca Sochi'de gerçekleştirilmesi planlanan bir zirvenin hazırlıklarının askıya alındığını söyledi.

Merkel, "Ukrayna'yı ilgilendiren açık sorunlar için diyalog çabalarımızı devam ettireceğiz" dedi.

Rusya'ya ekonomik olarak karşılık verme çabaları ise daha sert bir direnişle karşılaşıyor. Avrupalı liderler yarın tekrar Brüksel'de bir araya gelerek Rusya'ya uygulanan yaptırımların nasıl daha da derinleştirilebileceğini tartışmaya hazırlanırken, bu yaptırımlar arasında silah ambargosu ve Rus doğalgazı sevkiyatına sınırlama getirilmesi gibi seçenekler de var. AB şu ana kadar seyahat yasakları uygulama ve varlık dondurma konusunda anlaşmaya vardı.

Fakat diğer yandan Avrupa Birliği üyeleri kimin ne kadar sorumluluk alacağı konusunda da ayrılıklar yaşıyor.

Rusya'nın birçok farklı ülkeyle derin ticaret alışverişi içerisine girmiş olması ve bu ticaretten farklı sektörlerin yararlanıyor olması yaptırımlar için hedeflenmesi zor bir nokta haline getiriyor. Almanya ve İtalya en çok Rus gazı ithal eden ülkeler olurken, Fransa'nın Moskova'yla büyük bir silah anlaşması için görüşmeleri devam ediyor. İngiltere finans sektörü ise Putin'e yakınlığıyla bilinen zengin Rus işadamlarının varlıklarını barındırıyor.

Görüşmelerde yer alan üst düzey Fransız bir yetkili, "Daha fazla etki bırakacak yaptırımlarla uğraşmanız gerektiğinde birlik sağlayabilmek için daha çok çalışmanız lazım. Eninde sonunda ortaya çıkacak etkinin herkes tarafından eşit paylaşılacağı konusunda garanti verilmesi lazım" dedi.