Türkiye-Avrupa Birliği Siyasi Diyalog Toplantısı çerçevesinde Ankara'da temaslarda bulunan Mogherini, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında "Güneydoğu'da acilen ateşkes ilan edilmesi için çağrı yapıyoruz ve her türlü terörizmi lanetliyoruz" dedi.

Toplantıya katılan Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn ise "Kürt barış sürecine katkı sağlayamaya hazırız. Bu konuyla yakından çıkarımız var çünkü bölge ve daha geniş anlamda AB güvenliğini etkileyebilir" dedi.


Türkiye'yi temsil eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadeleyi bırakmayacağı mesajını verdi.

Bozkır "Egemen bir ülke olarak Türkiye PKK da dahil, ulusal güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı mücadeleyi sürdürecek. Bunu yaparak vatandaşlarımızın haklarını koruyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye 3 milar euroluk yardım paketi

Suriyeli göçmen krizine de değinen Mogherini Türkiye'nin AB tarafından söz verilen 3 milyar Euro'luk yardım paketini alacağına inandığını söyledi.

Mogherini "Görüşmeler sürüyor ama üzerinde karar verilen miktarın kabul edilebilir bir süre içinde verileceği konusunda eminim" dedi.

AB ülkelerinin Türkiye'nin Avrupa'ya göçmen akınını yavaşlatması için yardım amacıyla önerdiği 3 milyar Euro'luk pakete İtalya karşı çıkıyor.

İtalya bu tutarın nasıl harcanacağı konusuna açıklık getirilmesini istiyor.

Büyük sayıda mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye destek olmaları gerektiğini söyleyen Mogherini "Türk tarafı da mülteci akınının ve diğer göçmenlerin yönetimini daha iyi yapmalı" dedi.

AB Komiseri Hahn ise Türkiye'den gelen mülteci profilinin değiştiğini artık göçmen akınında Suriyelilerin yüzde 40'ın altında kaldığını belirtti.

Türkiye'yi Avrupa'ya gitmek için transit ülke olarak kullanan göçmenler arasında Iraklılar, Afganlar, İranlılar ve Pakistanlılar var. (BBC/ Türkçe)