AB bürokratları özetle şunları kaydettiler:

C.Berger AB Dış İlişkiler Servisi: ‘’Mısır’daki olayın iki boyutu bulunuyor.Birincisi demokratik olarak seçilen bir lider antidemokratik bir şekilde görevinden uzaklaşıtırılmıştır.İkincisi Mursi iktidara gelince yaptığı icraatlarla meşrutiyeti sorgulanır hale gelmiştir.Toplumun büyük bir kısmı Mursi’nin görevden uzaklaştırılması için Ordu’yu göreve çağırmıştır.Mursi görev süresi boyunca demokratik yapısını kaybetmiştir.

Sokaklardaki şiddet durdurulmalıdır.Bu krizin Türkıye,Katar,Libya,Suudi Arabistan’a da etkisi olabilir.Mısır’da seküler sistemi isteyenlerle aşırı islamcılar arasında çatışma var.AB olarak biran önce sivil yönetime demokratik düzene geçilmesini istiyoruz.

AB Güney Akdeniz Özel Temsilcisi Bernardino Leon: Mısır’daki tüm taraflarla çok yakın ilişki içindeyiz. Askerlere darbenin iyi olmayacağını söyledik. Seçimler kısa zamanda olmayacak. Muhammed El Baradey kilit konumdaki bir aktörlerden birisi.Mısırda bir propaganda savaşı yaşanıyor.Herkes biribirine etiket yapıştırıyor ve kendi propagandasını yapıyor.


İslamcılar ile liberaller arasında yaşanan gerginlikle ilgili örneğin Selefistler Müslüman kardeşlerin yanında değil Liberallerin yanında yer aldı.Birçok insan hakları derneği Orduyu destekledi. Mısır’daki bu gelişme 2011'dan sonra oluşan devrimin yeni bir dalgasıdır.Çözüm muhalefetin yerini değiştirerek olmaz. Ne ordu ne muhalefet ne iktidar nede Selefistler tek başına çözüm değildir.Buradan uzlaşı çıkmalıdır. Askere rol verilmesi engellenmelidir.İki tarafta tek başına Mısır’ı yönetemez. Taraflar müzakere ederek Mısır’ı ortak yönetmek için çözüm bulmalılar.Tüm taraflar müzakere masasına dönmeli.

Komisyonun Mısır oturumunda söz alan AP üyelerinden bazıları ise özetle şunları söyledi:

Anne-marie Neyts -Liberal Grubu: Mısır’da Cezayir senaryosu gündemde

Charles Tannock- ECR Grubu: Askeri darbeyi destekliyorum.Askerleri bir sivil savaşı önlediği için tebrik ediyorum.Halk teokrasiyi reddetti. Azınlıklara baskı,özgür ortamın yok edilmesine tepki gösterildi.Mısır’daki yeni hükümetle ortak çalışmalıyız.Mısır’a Libya,Suriye’den gelip ülke istikrarsızlaştırılmak istendi.