Belçika Hayır Platformu Halk Toplantılarına Devam Ediyor

Toplantıda anayasa değişikliğinin tek adam rejimini kurumsallaştıracağı vurgulanırken, referandumda hayır oyu kullanmanın Saray/AKP hükümetinin geriletilmesinin ve daha özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik bir anayasa yapılmasının önünü açacağı belirtildi.

Barış için Akademisyen’lerden Yasemin Karaca ve Van eski milletvekili ve HDK-Avrupa üyesi Kemal Aktaş’ın konuşmacı olarak katıldığı Halk toplantısında anayasada değişiklik önerilen maddeler hakkında ayrıntılı bilgi paylaşımında bulunuldu.

Akademisyen Karaca, değişiklik yapılan 18 madde üzerinden yasal bir çerçeve çizerek yasama, yürütme ve yargı erklerinin tek bir elde toplanacağı ve meclisin işlevsizleştirileceğini belirtti. Tüm yetkilerin cumhurbaşkanlığı adı altında tek bir kişiye devredilmesinin aynı zamanda cumhurbaşkanı ve onun oluşturduğu hükümeti yargı ve meclis denetimi dışında bırakacağını vurguladı. Karaca, fiiliyatta uygulanan tek adam rejiminin, yapılacak anayasa değişikliği ile kalıcı bir şekilde kurumsallaştırılacağı  ve Türkiye’nin geleceğinin anti-demokratik, diktatoryal bir rejimle ipotek altına alınacağının altını çizdi. Karaca, bu dikta rejiminden sadece Kürtler, Aleviler ve diğer ezilen halkların değil, tüm bir toplumun zarar göreceğini, muhalefetsiz tek tip bir toplumsal yaşantıya mahkum edileceğinin özellikle belirtilmesi gerektiğini vurguladı. Karaca son olarak, tek adam rejiminin kadınların üzerindeki baskıyı artıracağı ve kadınların hak aramasının önünü keseceğini belirtti.

Van eski milletvekili Kemal Aktaş, ülkenin referandum sürecine nasıl sürüklendiğine ilişkin tarihsel hatırlatmalarda bulunarak başladığı konuşmasında demokratik, tüm halkları kapsayıcı ve eşitlikçi bir yeni anayasa imkanının tek adamlığa ve tekçi bir anayasaya feda edildiğini belirtti. Barış süreci ve 7 Haziran seçim sonuçları böyle bir imkanı açmışken, Türk devletinin 2014 yılında MGK’da çökertme planı yaparak Türkiye halklarının önündeki demokratik, eşitlikçi bir geleceği çaldığını ve bilinçli bir şekilde bu referandum sürecini hazırladığını ifade etti. 2015’de HDP’nin direnişine rağmen meclisten geçirilen anti-Terör yasasını hatırlatan Aktaş, 7 Haziran’da güç kaybeden hükümetin Kürt illerine yönelik saldırılarının tek adam rejimini hazırlamaya dönük olduğunu vurguladı. Tek adama dayalı ve diktatoryal bir rejimi kurumsallaştıracak anayasa değişikliğinin Kürt halkına yönelik saldırılardan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Aktaş referandumun başta Kürtler olmak üzere baskıya maruz kalan tüm kesimler ve muhalafet güçleri açısından bir hesap günü olduğunu vurguladı. Aktaş son olarak referanduma kayıtsız kalınmaması ve demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir gelecek için ve AKP/Saray hükümetinden hesap sormak için hayır denmesi çağrısı yaptı.  

Konuşmaların arkasından verimli bir tartışma yaşanırken referandumda hayır çağrısının içeriğinin ortak bir şekilde doldurulması gerektiği ve daha geniş bir kitleye propagantif söylemlerin ötesine geçen bir politik içerik ve gelecek umuduyla ulaşılması gerektiği vurgulandı. Önümüzdeki günlerde sokak çalışmalarını, ev ve işyeri ziyaretlerini artıracağını söyleyen platform üyeleri 27 Mart’ta başlayacak oy kullanma sürecinde yaşanabilecek her türlü sorunlarda kendileriyle iletişime geçilmesi çağrısında bulundu. Belçika Hayır Platformu iletişim adresi şöyle: [email protected]