-Ünsal Turan-

Danimarka’ya 15 yıl önce aile birleşimi ile gelen 28 yaşındaki Gülüzar Çiftçi, ikinci çocuğuna hamile olmasına rağmen eşi 28 yaşındaki Harun Çiftçi’ye bir türlü oturma ve çalışma izni alamıyor. Gülüzar Çiftçi, “benim aile bütünlüğümü koruma hakkım yok mu?” diye sorarken, 3 yaşındaki Nisa da elindeki pankart ile, Yabancılar Dairesi yetkililerine “bana adaletli bir şans verin” diyor.

5 yıldır evli olduğunu ancak bir türlü oturma izni alamadığını belirten Harun Çiftçi, Türk ve Danimarka makamlarına seslenerek “BM yasaları aile bütünlüğünün korunmasını ön görür. Yanılmıyorsam AB yasalarında da benzeri maddeler var. Öyle olmasa bile AB üyesi ülkeler de BM anlaşmalarına imza koymuş ülkeler. Benim Danimarka’da dünyaya gelen 3 yaşında kızım var. Eşim ikinci çocuğumuza hamile yakında doğum yapacak. 5 yıldır evli olmamıza rağmen oturma izni vermiyorlar ve 5 yıldır gelip gidiyorum. Çocuğumla sadece turist vizesi üç ay birlikte olabiliyorum. Bu ne biçim adalettir?, ne biçim insan hakkıdır? Ben devletimizden yardım bekliyorum Güçlü devlet vatandaşının hakkını arar. Bana “ailenle, çocuklarınla birlikte olmayı çok istiyorsan, gidin Türkiye’de yaşayın” diyorlar. Ailem bu ülkeye geleli 15 yıl olmuş. Kopenhag Üniversitesi Hastanesi gibi önemli bir kurumda çalışıyor ve bugüne kadar devletten bir kuruş yardım almamış. Uyumsa uyum. Daha ne istiyorlar anlamıyorum Oturma izni talebimi tam üç kez geri çevirdiler.

 

BİRAZ İNSAF

Gülüzar Çiftçi de, Danimarka makamlarından biraz insaf, biraz da BM’nin aile bütünlüğüyle ilgili anlaşmalarına uymalarını beklediğini belirterek “ben yabancı bir ülkede 3 yaşındaki kızım ve doğacak çocuğumla birlikte kocamın başımda ve bana tam destek olmasını istiyorum. Kızım sürekli babasını soruyor. Onun da babasıyla birlikte olma hakkı, baba sevgisini, şefkatini yaşama hakkı var. Bizim tek dileğimiz bize aile birleşimi hakkı tanısınlar, kimseye yük olmadan bu ülkede yaşamımızı sürdürelim. Eşim 5 yıldır Danimarka’ya gelip gittiği için Türkiye’de iş de vermiyorlar çok zor durumdayız. Bana “anlaşmalı evlilik mi yaptın”diye soruyorlar. Ben eşimi okul yıllarından tanıyorum ve evlenmeden önce 2 yıl nişanlı kaldık. Birbirimizi severek evlendik ve çocuk yaptık”dedi. Çiftçi çifti, AB üyesi oldukları için Romana, Bulgaristan, Polonya gibi ülkelerden, hırsızların, soyguncuların, yankesicilerin Danimarka’ya eline kolunu sallaya, sallaya geldiklerini ve oturma izni aldıklarına dikkat çekerek “bizim gibi düzgün ailelere neden bu hakkı tanımıyorlar” diye soruyor.