Etkinlikte Şair Habib Bektaş kısa bir konuşma yaparak, Hrant`a yönelik yazdiği şiirlerinden bölümler okudu. Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Ahmet Tirgil ve Erdoğan Ateş`in, Ermenice, Kürtçe ve Türkçe ezgilerden oluşan müzik sunumunda duygu dolu anlar yaşandı.1915 Ermeni soykırımından Hrant`a uzanan süreçten katliam görüntülerinin yeraldığı bir sinevizyon gösterimi ile program devam etti.


ZARAKOLU: 1980 DARBESİYLE ERMENİLER'DEN EN KÜÇÜK BİR İZ BIRAKILMAMAYA ÇALIŞILDI


Programda bir konuşma yapan yazar, insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, devletin geçmiş Ermeni Katliamı ile yetinmediğini; 1915’den sonra da katliamlara devam ettiğini belirtti. “1980 askeri darbesi de esasen bir Ermeni ve Kürt katliamıdır” tespitini yapan Zarakolu, “12 Eylül darbesi sonrası Ermeni kökenli devrimciler özellikle işkenceden geçirildi. Ermeni yerleşim yerlerinin isimleri değiştirildi ve Ermeniler'den en küçük bir iz bırakılmamaya çalışıldı” dedi.



“Son Ermeni olan Hrant Dink de 8 yıl önce katledilerek, böylece Ermeni Katliamı tamamlanmış oldu” diyen Zarakolu, Türk devleti ve IŞİD arasında benzerlik kurarak, şöyle dedi: “Geçmişte Ermenilere yapılanlar bugün de Kürtlere yapılıyor. IŞİD gibi katiller ordusu Kürt halkının başına bela edildi. Kobanê’de, Şengal’de öldürülemeyen Kürtler aç ve susuz şekilde, doğa koşullarında imha edilerek, 1915’de Suriye çöllerinde yapılan Ermenilere dönük katliamın benzeri Kürtlere yaşatılmak isteniyor.”


ROBOSKİ’Yİ AYDINLATMAYAN DEVLET TARİHİYLE NASIL YÜZLEŞECEK?’


‘Kürtlerin oldukça dikkatli davranması gerektiğine’ işaret eden Zarakolu, “İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler Almanyası yüzüstü çakılarak kendi tarihiyle yüzleşmek zorunda kalmıştır. Türk devletinin tarihi katliamlar tarihidir. Halen Roboski Katliamı’nı yapanlar bile açıklanmazken böyle bir devletten tarihiyle yüzleşmeyi nasıl bekleyeceğiz ?” diye konuştu.