Alman basınına yansıyan haberlere göre, sığınmacı krizinin çözümüne dair AB-Türkiye ilişkilerinin etkileneceğini düşünen Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU, Yeşillerden önergenin daha sonra görüşülmesini istedi.

Bunun üzerine CDU/CSU’dan konunun görüşüleceğine dair söz alan Yeşiller grubu, önergesini geri çekti.

Geçtiğimiz yıl 1915 olaylarının yüzüncü yılı nedeniyle parlamentoda yapılan görüşmelerde, o dönemde hayatını kaybeden 1,5 milyon Ermeni anılmıştı. Federal Parlamento’da grubu bulunan tüm partilerin ortak bir metin üzerinde anlaşması için konu Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonu’na gönderilmişti.

Nisan’da ele alınacak

Spiegel Online, hükümet ortaklarının önergenin zamanlamasından rahatsız olduklarını ve Türkiye ile ilişkilerin etkilenmesinden çekindiklerini yazdı.

Bu nedenle Yeşillerin önergesinin 7 Mart’ta yapılacak Türkiye-AB zirveden sonra ele alınacağına dikkat çekti. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, önergenin Nisan ayı içerisinde ele alınacağını açıkladı.  

Zirveden on gün önce gürşülmesi kimseye fayda sağlamaz

Parlementodaki görüşmede SPD milletvekili Dieter Nietan, önergenin Türkiye-AB zirvesinden on gün önce görüşülmesinin kimseye fayda sağlamayacağını söyledi. CDU milletvekili Klaus Brähmig ise, Türkiye ile sığınmacı krizinin çözümüne ilişkin görüşmelerin Almanya’nın çıkarları açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı da soykırım demişti

Konu geçen yıl 1915 olaylarının yüzüncü yılı nedeniyle Federal Parlemento’da gündemine gelmişti. Görüşmede Federal Parlamento Başkanı Norbert Lammert,  yaşananları, soykırım olarak nitelendirmişti. Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da aynı yönde açıklamalarda bulunmuştu.