Çeşitli nedenlerle Türkiye'den Almanya'ya gelen ancak mesleklerini burada icra edemeyen Türk doktorlara yönelik önemli bir proje başlatılıyor. Bonn'da faaliyet gösteren Otto Benecke Vakfı'nın hayata geçireceği proje kapsamında, AB dışındaki ülkelerden Almanya'ya gelen doktorlara “KRV’deki Doktorların Entegrasyonu” adı altında bir diploma denklik çalışması yapılacak. Avrupa Sosyal Fonu, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi, KRV Sağlık, Eşitlik, Bakım ve Yaşlılık Bakanlığı tarafından finanse edilen projede, doktorların 11 aylık bir eğitimin ardından gereken sınavları başarmaları ve doktorluk çalışma iznini (Approbation) alabilmeleri hedefleniyor. Eğitim 1 Ocak 2014'te başlayacak.

 

ÜCRETSİZ EĞİTİM

Konuyla ilgili Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği'nden yapılan açıklamaya göre, teorik ve pratik olarak ikiye ayrılan eğitim mesleki yabancı dil eğitiminden çeşitli tıp dallarında eğitime kadar kapsamlı bir müfredattan oluşuyor. Projede, sınavlarda başarılı olan doktorlara da meslek hayatlarının biçimlendirilmesi konusunda danışmanlık hizmeti verilmesi de öngörülüyor. Eğitim katılanlardan ücret talep edilmeyecek. Uzak adreslerden gelen kursiyerlerin yol masrafları kısmen karşılanacak. Bu imkandan yararlanmak isteyenlerin en geç 30 Ekim 2013 tarihine kadar “Otto Benecke Stiftung e.V., Postfach 260154, 53153 Bonn” adresine (Tel: 0228 8163-0, Faks: 0228 8163-200, www-obs-ev.de) başvurmaları gerekiyor.

 

PRATİSYEN AÇIĞI VAR

Köln Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği'nin açıklamasında şu sözlere yer verildi: “Almanya'nın demografik yapısında meydana gelen değişim neticesinde önümüzdeki yıllarda birçok meslekte olduğu gibi doktorluk mesleğinde de önemli açıklar olacağı öngörülmektedir. Önümüzdeki on yıl içinde, NRW Eyaleti'nde görev yapan doktorların yaklaşık üçte biri yaşlılık nedeniyle muayenehanelerini kapatacak. Halihazırda da eyaletimizde birçok hastanede pratisyen hekim açığı bulunmaktadır. Eyaletimizde yaşayan veya yakın gelecekte yaşamayı düşünen, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışındaki ülkelerde tıp eğitimlerini tamamlayarak doktor unvanıyla çalışmış yabancıların kendi mesleklerini burada da icra edebilmeleri hem kişisel kariyerleri hem de yaşadıkları ülkeye katkı açısından büyük önem taşımaktadır.”