Örgütün Almanya Genel Sekreteri Selmin Çalışkan, ”Alman hükümeti sığınmacı politikasında insan haklarını gözden kaçırıyor” eleştirisinde bulundu.

Merkel hükümetinin sığınmacılara yönelik ilk başlarda gösterdiği yaklaşımdan zaman içerisinde uzaklaşıldığını kaydeden Çalışkan, bunun yerini sertlik ve zorlamaya dönük politikaların aldığını söyledi.

“Magreb ülkeleri güvenli ülke değil” eleştirisi



Koalisyon hükümetinin Kuzey Afrika ülkeleri Tunus, Fas ve Cezayir’den gelen sığınmacıları kolayca sınırdışı edebilmek için bu ülkeleri güvenli ülke statüsüne aldığını belirten Selmin Çalışkan, bu ülkelerde işkence, ifade özgürlüğü, gösteri ve yürüyüş özgürlüğü konularında ağır insan hakları ihlalleri olduğuna ve homoseksüellerin de takibe uğradıklarına vurgu yaptı.

Irkçı saldırılar hafife alınıyor

Uluslararası Af Örgütü’nün Almanya’ya getirdiği bir başka eleştiri de ırkçı saldırılara yönelik. Hükümetin ırkçı saldırıları hafife alan bir eğilim gösterdiğini kaydeden Çalışkan, “Irkçılığa karşı mücadele artık yetkililer tarafından ciddi olarak ele alınmalıdır” dedi.

Af Örgütü’nün 2015 raporuna göre, 160 ülkenin 122’sinde insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Dünya genelinde 60 milyon kişi çatışmalar ve ihlaller nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Raporda Suriye’de yaşananlar  yüzyılın en önemli trajedilerinden biri olarak tarif ediliyor.