Başta ticari hayat olmak üzere günlük yaşamdaki tüm hukuki konularda sigorta görevi gören Noterlik Kurumu, köklü bir değişim sürecine girdi.

Türkiye Noterler Birliği, 35 Avrupa ülkesi incelenerek hazırlanan ‘Değişim Projesi’ kapsamında, Alman Federal Noterler Odası’nın davetlisi olarak Berlin’e geldi.Türkiye'de bin 771 üyesi bulunan Birlik tarafından Almanya’daki noterlik yapılanmasının ayrıntılı olarak incelendiği görüşmelerde, taşınmaz mal devri işlemlerine dönük uygulamalar gündeme getirildi. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, AB ile uyum sürecinde Türkiye'deki noterlerin gayrimenkul satışlarında etkin yetkiyle donatılmalarını istedi. Tutar, çağdaş noterlik yapılanmasının nasıl olabileceğini yerinde görmek için Almanya’ya geldik” diye konuştu.



TNB Başkanı Yunus Tutar Almanya'daki temaslarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’ne ve günün koşullarına uygun bir “Noterlik Kurumu” oluşturulması hedefiyle büyük bir Değişim Projesi'ni hayata geçirdiklerine işaret ederek, ''TNB, ‘Değişim Projesi’ ile vatandaşların noterliklerde geçirdiği zamanı azaltmayı, hizmet kalitesini yükselterek tüm noterliklerde standart hale getirmeyi, ticari hayatı daha da kolaylaştırmayı ve Türkiye’nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyor'' dedi.

"Avrupa’da taşınmaz malların alım satımı noterlerde yapılıyor"

Avrupa ülkelerinde taşınmaz mal devri, ayni hak tesisi işlemleri konusunda noterlerin yetkili olduğunu belirten Tutar; “Gayrimenkul alım satım işlemlerinin noterlerde yapılması; hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından büyük önem taşıyor. Böylece noterler hem hukuki güvenlik ve sözleşme dengesini sağlayacak hem de tüm işlemleri baştan sona organize ederek, tapu iptal-tescil, alacak-borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyecektir” şeklinde konuştu. Yunus Tutar, Avrupa Birliği’ni oluşturan ülkelerde olduğu gibi, taşınmaz mülkiyetinin devri için zorunlu olan satış sözleşmelerinin hukukçu kimliğiyle güvenilir üçüncü taraf olan noterliklerde yapılmasının kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ve istihdama katkı sağlayacağını ifade etti.