SİYASİ KARİYERİ SONA ERDİ İDDİASI

Siyasi kulislerde ise, Gabriel'in kabine dışı kalmasını arka planında, Deniz Yücel'in mahkemenin tutukluluğuna devam kararına rağmen aniden serbest bırakılması ve Türkiye ile gizli yapılan silah anlaşmasının yattığı ileri sürülmekte.

Hatırlanacağı üzere AKP başkanı ve cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vatikan'da Papa'yı ziyareti sırasında basından gizli olarak Roma'da ve İstanbul'da kendisiyle iki kez gizli görüşme yaptığı açığa çıkan Almanya Dışışlerı Bakanı Sigmar Gabriel'in, yeni kurulan hükümet kabinesinde yer bulamayarak siyasi kariyerinin de sona erdiği ileri sürülmekte. 

ERDOĞAN'IN KÜLTÜR SAVAŞINA ALMANYA'DA YER YOK

Heiko Maas, geçtiğimiz yıl Sigmar Gabriel ile birlikte Spiegel Online haber portalı için "Erdoğan'ın kültür savaşına Almanya'da yer yok" başlıklı ortak makale kaleme almıştı.

Daha önce Saar eyaletinde ekonomi bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Mass, 2013 yılından bu yana federal hükümette Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanı olarak görev yapıyor.

Mass, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile birlikte Spiegel Online haber portalı için kaleme aldığı "Erdoğan'ın kültür savaşına Almanya'da yer yok" başlıklı makele ile gündeme gelmişti. "Türkiye’de laikliğin yavaşça yok edildiği" savunulan makalede “Erdoğan’ın provokasyonları kökten bir değerler çatışmasına teşvik etmekte, Erdoğan Almanya’daki Türk dostlarımızı bir kültür savaşına sürüklemek istemektedir” ifadeleri yer almıştı.

 SPD'li Heiko Maas önceki kabinede adalet bakanıydı. Yeni koalisyon hükümetinin kurulması sırasında parti içinde şiddetli çekişmeler yaşanmasının ardından, SPD, Sigmar Gabriel'in dışişleri bakanlığına devam etmemesi, görevi devretmesi kararı almıştı.

 Gabriel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada SPD'nin müstakbel genel başkanı Andrea Nahles ile geçici Genel Başkan Olaf Scholz'un kendisine yeni hükümette yer almayacağını bildirdiklerini belirterek, "SPD için siyasi liderlik görevlerini üstlendiğim dönem böylelikle sona eriyor… Yaklaşık 30 yıllık siyasi kariyerimde 18 yıl boyunca ülkem ve SPD için idari konumda bulunma imkanım oldu.. Bu benim için, müteşekkir olduğum büyük bir onurdu" demişti.

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun önceki günkü Berlin ziyaretinde önismiyle ve 'dostum' diye hitap ettiği Sigmar Gabriel, bugün yeni kabinede görev almayacağını açıkladı.

 Gabriel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, SPD'nin müstakbel genel başkanı Andrea Nahles ile geçici Genel Başkan Olaf Scholz'un kendisine yeni hükümette yer almayacağını bildirdiklerini belirtti.

 Partinin eski liderlerinden olan Gabriel "SPD için siyasi liderlik görevlerini üstlendiğim dönem böylelikle sona eriyor… Yaklaşık 30 yıllık siyasi kariyerimde 18 yıl boyunca ülkem ve SPD için idari konumda bulunma imkanım oldu.. Bu benim için, müteşekkir olduğum büyük bir onurdu" dedi.