HATUN SÜRÜCÜ BERLİN'DE SOKAK ORTASINDA ÖLDÜRÜLDÜ


23 yaşındaki Türkiyeli göçmen kadın Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005 günü Berlin'de bir otobüs durağında öldürülmüş, 6 yaşındaki çocuğu Can ile çektiği fotoğrafı uzun süre hafızalarda kalmıştı. Cinayeti işlediğini itiraf eden ve dokuz yıl üç ay hapis cezasına çarpıştırılan kardeşi Ayhan Sürücü, ablasını batılı yaşam tarzını tercih ettiği için öldürdüğünü söyleyecek, dava bir anda Almanya'nın gündemine oturacaktı.


1982'de Berlin'de dünyaya gelen Hatun Sürücü, Erzurumlu işçi bir ailenin çocuğuydu, Kürt-Türk göçmenlerin yoğun yaşadığı Kreuzberg semtinde büyümüştü. 15 yaşında okuldan alınıp Türkiye’deki bir kuzeniyle zorla evlendirilmişti. 1999 yılında oğlunun doğumundan sonra Türkiye’ye dönmeyi reddeden ve eşiyle geçinmeyen Sürücü, küçük oğluyla yeni bir yaşam kurmayı tercih etmişti.


Ancak ailesinin yanında da yaşamak istemeyen Sürücü önce genç annelerin kaldığı bir kadın sığınma evine yerleşmiş, daha sonra da meslek eğitiminden bitirdikten sonra çocuğuyla yaşamaya başlamıştı. Sürücü cinayetinin ardından Müslüman göçmenlerin "namus anlayışı", aile baskısına maruz kalan kadınların yeterince korunup korunmadığı ve Alman hükümetinin göçmen politikaları günlerce kamuoyunu meşgul etti.


TÜRKİYE ULUSLARARASI YAKALAMA EMRİNİ DİKKATE ALMADI!


Ayhan Sürücü cinayet için pişman olmadığını söylerken, küçük kardeşi cinayete teşvik ettiği belirtilen büyük kardeşler Alpaslan ve Mutlu Sürücü ise yaklaşık 14 ay cezaevinde kaldıktan sonra delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Ancak bir yıl sonra Federal Mahkeme kararı bozarak kardeşler hakkında yeni bir davanın açılmasını istedi.


Zira kardeşlerden Mutlu silahı temin ettiği, Alpaslan'ın ise Ayhan'ı cinayete teşvik ettiği belirtiliyordu. Ancak her iki kardeş Türkiye'de yaşamaya başladıkları için Alman yargı organları davayı açamadı. Bu kez Türk-Alman vatandaşı olan Mutlu ile sadece Türk vatandaşı olan Alpaslan hakkında uluslararası yakalama emri çıkarıldı.


Almanya'nın bu girişimi de sonuç vermezken, Türkiye davayı kulak ardı etti. Ancak son aylarda beklenmeyen şekilde Türk yargı birimleri harekete geçti ve Almanya ile temasa geçti. Türkiye'nin bu girişimi Gezi Parkı olayları sonrası Erdoğan hükümetinin bozulan imajını düzeltme çabası olarak yorumlanırken, dün dava trafiğinde önemli bir gelişme yaşandı.


Berlin Eyaleti Adalet Bakanlığı Hatun Sürücü cinayetine ilişkin bir karton dolusu delil ve dosyanın Türk Büyükelçiliği aracılığıyla Türkiye'ye teslim edildiğini açıkladı. Ancak Türkiye'nin aynı zamanda kendi vatandaşları olan kardeşlerin tutuklanması için ne zaman harekete geçeceği bilinmiyor.


Bir başka cinayet olayı ise Türkiye-Almanya arasında krize neden olmuştu. Ekim 2012'de Berlin'de Alexanderplatz'da öldürülen 20 yaşındaki Vietnam asıllı Jonny K. cinayetinin baş zanlısı Onur U. Türkiye’ye kaçmış, ancak Almanya başbakanı Angela Merkel’in devreye girmesiyle Almanya’ya iade edilmişti. "Alexanderplatz cinayeti" adıyla günlerce gündemde kalan bu davada şimdi 6 Türkiyeli göçmen genç yargılanıyor.