Almanya’nın Hamburg kentinde iş molasında Türkçe konuştuğu gerekçesiyle kendisine çıkış verien Emre Canbaz adlı Türk vatandaşı lokanta Block House aleyhine açtığı davayı kazandı.

Almanya’nın Hamburg kentinde 1968 yılında iş adamı Eugen Block tarafından kurulan ünlü restoranlar zinciri Block House’de çalışan Emre Canbaz, iş molasında Türkçe konuştuğu için işten atılmasının ardından dava açtı. Emre Canbaz’ın şirket aleyhine açtığı dava dün Hamburg İş Mahkemesi’nde sonuçlandı.

Mahkeme Emre Canbaz’ı haklı görerek 8 Mayıs tarihli işten çıkartmaların hukuka aykırı olması nedeniyle geçersiz olduğunu belirterek ünlü lokanta Blcok House’nin işçiyi kararın kesinlik kazanmasına kadar aynı şartlarda kalifiyeli eleman olarak çalıştırmak zorunda olduğunu bildirdi.

                             Emre Canbaz ve Av. Mülayim Hüseyin

Block House şirket yetkilisi duruşmada temyize başvuracaklarını belirtti.

Hamburg İş Mahkemesi kararı ile iş molasında Türkçe konuşulmasını yasaklayan yöneticisine bozulup, erken işten ayrılan bir işçiye çıkış verip, süre tanımadan ve ek olarak süreyi de dikkate alarak işten atılmasının hukukla uyumlu olup, olmadığına karar verdi. Hamburg İş Mahkemesi işten atılan Emre Canbaz'a verilen çıkışın hukukla bağdaşmadığını tespit edip, çıkışları geçersiz kıldığına hükmetti.

“EMRE İŞİNE GERİ DÖNECEK”

Mahkeme, olayın nasıl gerçekleştiğini veya davacının anlattığı şeklinde gerçekleştiğini şahitler dinleyerek tespit etmesi gerekmediğini, iş yerinin işini erken bırakan işçisine işyeri çıkarları ile bir değerlendirme yapmaksızın, ayrıca orantılı davranma kurallarını dikkate almaksızın çıkış veremeyeceğini vurguladı. Mahkemeye göre işçinin daha önceki süreçte benzer şekilde işini izinsiz erken bırakma suçları ve buna dayalı uyarı yazıları bulunmadığı sürece, çıkışın orantısız bir davranış olduğunu belirtti.

Block House yetkilisi mahkemenin tazminat karşılığı anlaşma teklifini de reddetti ve üst mahkemeye temyize başvuracaklarını belirtti.

Avukat Mülayim Hüseyin mahkemeye başvurmadan önce şirket yöneticilerine yazılı olarak başvurarak işletme içerisinde bu sorunu konuşarak çözüme kavuşturma fırsatı verilmiş olmasına rağmen, bu teklifi reddedip inkar etme yoluna başvurduklarını söyledi.

Avukat Mülayim Hüseyin bundan sonra da hatalı davranan şube yöneticisine karşı da hukuki adımlar atacaklarını sözlerine ekleyerek “Neticede Block House bundan sonra temyize başvursalar bile Emre işine geri dönecek ve biz kendisinin tekrar böyle olayla karşılaşmaması için şube yöneticisine karşı da tedbiren talepte bulunacağız. Block House olayı sulhen çözmeye gitme yerine gerilimin sürmesini tercih etti. Halbuki bugüne kadar kendisine oluşmuş maaş masraflarını tazminat olarak teklif edebilirdi” dedi.

Süheyla Kaplan / Almanya