THY’nın Hamburg’da bürosunda çalışan bir  görevlisinin ayrılma ayrılma aşamasında eşine uçuş bilgilerini sızdırdığı ortaya çıktı.

Hamburg’da K. adlı müvekkilin avukatı Mülayim Hüseyin, THY’nin bu çalışanının yolcuya ait bilgiye eski eşi de olsa sızdırdığı için olayı büyük bir skandal olarak değerlendirdi.

Hüseyin, konunun yaklaşık bir yol önce Türk Hava Yolları’na bayan yolcunun şikayetini iletildiğini ancak  hem THY’nin hem de  Hamburg savcılığının şikayet başvurusuna sessiz kaldığını belirtti. Suçunu Hamburg polisine  itiraf eden elemanın  Hamburg havaalanında THY elemanı olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi. 

Olay nasıl gelişti? 
Eşi ile ayrı yaşayan ve Hamburg Aile Mahkemesi’nde mal taksimi ve nafaka konularında davalı olan bayan K. gidiş dönüşlü bileti ile 19.07.2016 tarihinde THY TK 1661 uçuşu ile Hamburg havaalanından İstanbul aktarmalı Gaziantep'e uçtu. Bayan K.'nin eşi M.K. Hamburg Barmbek'te iki kardeşi ile 'Autohaus K. GmbH' araba şirketi sahibi. 

M. K.'ye bayan K.'nın uçuş bilgilerini THY Hamburg havaalanı bilgisayar ekranından çekilmiş bir şekilde THY elemanı Musa A. tarafından WhatsApp üzerinden iletilir. THY çalışanı sadece ekran resmi ile değil, ayrıca bayan K.'nin ne kadar bagajla, fazla bagaj için kaç para ödemiş olduğu, hangi seyahat acentesinden bilet aldığı ve dönüş tarihini yazarak da iletir. Ekran resminde iç hatlar ve geri dönüş bilgileri dahil, tüm uçuş bilgileri mevcuttur. THY çalışanı Musa A. savcılık soruşturmasında şüpheli olarak tespit edilir ve Nisan 2017'de verdiği ifadesinde suçunu itiraf eder.

Bayan K.'nın eşi M.K. iletilen bilgileri screenshot yaparak 31.07.2016 tarihinde bayan K. ile birlikte Türkiye'de aynı yerde tatil yapan yengesine WhatsApp üzerinden iletir ve bayan K.'nin ne zaman, nerde olduğunu bildiği mesajını verir. Bayan K. bu iletiyi kendisine nafaka ve mal taksimi davalarında tehdit olarak algılar. Bayan K. eşi bu davranışı ile kendisinin ne zaman, nerde olduğunu bildiğini, gizli tutulması gereken bilgilere ulaşacak ilişkilere sahip olduğunu ve 'aklını denk alması' konusunda uyarıda bulunduğu anlamında yorumlar.

Türk Hava Yolları kendilerine 30.11.2016 tarihinde avukat aracılığı ile yapılan şikayete bugüne kadar herhangi bir yanıt vermedi. Savcılığın en az iki sefer soruşturmaya katkıda bulunmaları, suçlunun bulunması için ve olayın aydınlanmasına yardımcı olmaları isteğinede THY yanıtsız kaldı. Elemanları Musa A.’nın THY’de işine devam ettiği belirtildi.  

Savcılık Musa A.'ya karşı soruşturmayı birilerine zarar verme veya kar elde etme amaçlı yapılmış olması şartı kanıtlanamadığı gerekçesi ile 09. Ocak 2018 tarihinde kapattı ve dosyayı kamu suçları bölümüne iletti.

Alman Şahsa Ait Bilgileri Koruma Kanunu (BDSG) Madde 44'e göre herkese açık olmayan bilgileri başkasına izinsiz kar veya birine zarar verme amaçlı verenin iki yıl hapis cezasına kadar veya para cezası ile cezalandırılacağını öngörür. Madde 43 ise bu şartları, yani kar ve zarar verme şartlarını gözetmeksizin, bilgileri verenin sadece kamu suçu olarak düşük bir para cezası ile cezalandırılmasını öngörür.

Avukat Mülayim Hüseyin konu ile ilgili olarak müvekkilimin Türk Hava Yollarına güveni sarsıldığını ifade edrek  'Türk Hava Yolları şirket yöneticilerinin bu tutumu anlaşılır değil. Son yıllarda Avrupanın en iyi uçuş şirketi olmayı başaran ve bunu reklam eden THY'nin böyle şok edici bir olayın üstüne gitmesini, olayın aydınlanmasını sağlamasını, müşterisinden özür dilemesini kendi itibarını koruması için acil bir ilgi konusu olacağını beklerken, tam tersini yapması, ne şikayete, nede savcılığa yanıt vermemesi, profesyonel şikayetler yönetmeliğine sahip olmadığını, bilinmeyen nedenlerle Musa A.'yı koruması şirket için daha önemli olduğu izlemini bırakmaktadır. Bu ise bir küresel şirket (Global Player) değil, küçük bir esnafın bile yapmadığı bir halde olduğunu, itibarını koruyacak yapıda olmadığını yansıtmakla kendine yazık etmektedir. Türk Hava Yolları sorumlularının profesyonelliği ahbap dost ilişkileriyle mi  hibe ediliyor? ‚dedi.

Süheyla Kaplan / Hamburg