Birçok toplantıdan yabancısı olmadığımız "bürokrat tipli" yöneticiler yerine, güleryüzlü ve dinamik (kadınlı-erkekli) TGD YK üyelerini, Hamburg TGH başkanı ve toplantının ev sahibi Nebahat Güçlü ile birlikte samimi bir atmosferde görünce biraz şaşırmadık sayılmaz. Toplantıya, aralarında TGD Başkanı Kenan Kolat, 2. başkanlar Ayşe Demir ve Hilmi Kayaturan ile YK üyeleri Bilge Yörenç (aynı zamanda TÖDER başkanı), Yasemin Önel, Cebel Küçükkaraca (SH- TG Başkanı), Meltem Jiter, Yemliha Koç, Yücel Yıldız, Şeref Çağlar, Fatma Demircan, Bilinç Ercan, Gülseren Doğaner ve Nilgün Kıroğlu katıldılar. Eski TGH hamburg  başkanı ve TGD YK üyesi Hüseyin Yılmaz'ın, Hamburg dışında olduğu için toplantıya mazeret bildirerek katılamadığı açıklandı.


TGD (Almanya Türk Toplumu) başkanı, İstanbul doğumlu uzun senelerdir Almanya'da yaşayan, akıcı almanca ve türkçesiyle  Kenan Kolat'ı TV ve basındaki demeçlerinden hemen çoğu kişi tanımaktadır. Hamburg Köz Urfa Restaurant'ta kendisiyle görüşüp önümüzdeki süreçte neler yapmak istediklerini sorduğumuz Kenan Kolat, elindeki notlara bakan siyasiler tablosundan farklı olarak, İstanbul'daki 12 Eylül öncesinin bir zamanlarının Dev-Genç başkanı Bülent Uluer gibi, dinamik ve gözümüzün içine bakarak samimi bir yaklaşımla neler sıralamadı ki.

BEDELLİ ASKERLİK KALDIRILMALIDIR, PASAPORT HARÇLARINA ZAMA KARŞIYIZ

Önce 25 Şubat tarihinde Türkiye'ye gidecek olan Almanya başbakanı (CDU) Angela Merkel'e ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a (AKP) yönelik iki dilde siyasi isteklerle dolu bir mektup hazırlığından sözetti.  Sorumuz üzerine bedelli askerlik ve pasaport harçlarına yapılan zamlara yönelik de açıklamalarda bulundu. "Bedelli askerlik yasasi kaldırılmalıdır, gönüllülük temelinde projelerle devam etmelidir, pasaport harçlarına yönelik bakan Bozdağ'a yazdığımız bir mektup vardır, cevabını bekliyoruz ama gerekirse sokağa da çıkacağız" açıklamsıyla sadece salon toplantılarıyla zaman geçirmeyeceğiz mesajını da vermiş oldu.

Konuşmasına devam eden TGD başkanı Kenan Kolat, geçen yıl 21 Mart Uluslararası ırkçılıkla mücadele gününde ırkçılığı ve ayrımcılığı lanetlemek için onbinlerce siyah balon uçurmuştuk, bu sene daha farklı bir projeyle ırkçılıkla mücadele startı vereceğiz dedi. 

2013 EYLÜL SEÇİMLERİ İÇİN YEDİ KONU BELİRLEDİK 

Almanya'da 2013 Eylül Genel seçimleri için partilere yönelik istemler kataloğumuzu karara bağladık. İstemler kataloğumuzda oy hakkı, çifte vatandaşlık, opsiyon modeli, vatandaşlığa geçiş, ırkçılıkla mücadele, Katılım Yasası önerisi, kültürler arası açılım ve çeşitlilik, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek, yaşlıların ve gençlerin konumu ve iş piyasasına yönelik istemlere yer verdik açıklamasını yaptı. Tüm partilerden bu istemler kataloğunu parti programlarına almalarını talep edeceklerini ifade eden Kolat, “Bu bağlamda, istemler kataloğumuzu, 311 seçim çevresindeki yaklaşık 2 bin direk adaya da mektupla ileterek taleplerimizi destekleyip desteklemediklerini internet üzerinden,facebook'ten soracağız. Oluşturacağımız web sayfasında da onlardan gelen cevabı, vatandaşlarımızla paylaşacağız, vatandaşlarımız, sayfada kendi seçim bölgesinin adını yazarak hangi adayın ne cevap verdiğini görüp kararını verebilecek” dedi.

TGD başkanı Kenan Kolat, “Bölgelerdeki örgütlerimiz de partilerin ilk sıradaki adaylarıyla (liste başı) görüşmeler yapacaklar. İlk kez seçimlere katılacak gençlerimize yönelik de, gençlik örgütlerimiz aracılığıyla hedefe yönelik sohbet toplantılar organize edilecek. Amacımız, vatandaşlarımızın oylarını bilinçli şekilde kullanmalarını sağlamak, partilere de göçmen oylarının gücünü hissettirmektir” şeklinde konuştu.

GÖÇMENLERİN HAKLARI İÇİN PARTİLERE 50 SAYFALIK YASA ÖNERISI TASLAĞI VERECEĞİZ

TGD olarak bir ilki gerçekleştirerek Katılım Yasası öneri taslağı hazırladıklarını ifade eden Kolat, “Sadece tepki göstermek yerine öneri sunmak istedik. 50 sayfalık yasa önerisi taslağımızı da yakında meclisteki partilere sunacağız. Taslakta Almanya'daki 4 kuşak göçmenlerin eşit haklara ulaşması, devlet dairelerinde kota uygulaması, yasalarda eşit haklara yönelik düzenlemeler yapılması ve göçmenlerin Alman kurumlarında temsil edilmesini sağlayan düzenlemeler yer alıyor” dedi. Kolat, bu konuda önümüzdeki günlerde geniş açıklama yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Toplu bir aile fotoğrafiyla görüşmeye veda ettik. TGD başkanı Kenan Kolat ve YK üyelerinin sözünü ettikleri talepler uğruna önümüzdeki süreçte neler yapıp-yapmayacaklarının takipçisi olacağız. Anlatılanlar gibi TGD'nin günümüze kadar ki kabuğu kırılarak daha aktif ve siyaset sahnesinde sözü daha çok dinlenen bir kurum haline gelip gelemeyeceğini birlikte göreceğiz.