Maas Twitter'dan yaptığı açıklamada "Suriye'de sonunda özgür seçimlere yol açan siyasi bir çözüm olursa, yeniden inşa konusunda sorumluluk almaya hazırız. Suriye'nin istikrarlı bir ülke olması bizim çıkarımıza. Bunun için yeniden inşa gerekli ve bunda önemli bir rolümüz var" dedi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “İdlib’deki askeri operasyonlarda uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ediyoruz” dedi. Lavrov Almanya’ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Alman mevkidaşı Heiko Maas ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Lavrov yaptığı açıklamada batılı ülkelerin Rusya tarafından Suriye’nin İdlib kentinde düzenlenen askeri harekatlara karşı yönelttiği eleştirileri değerlendirdi. Eleştirileri reddeden Lavrov, “Askeri operasyonlarda uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ediyoruz” dedi.

Alman mevkidaşı Maas ile de konu üzerine görüştüklerini belirten Lavrov, “Tekrar söylüyorum, herhangi bir durumu tartışmaya hazırız, fakat bunu özel ve ayrıntılı bir şekilde yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

PUTİN AVRUPA'DAN SORUMLULUK ALMASINI İSEMİŞTİ

 Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'nın Suriye'nin yeniden inşası sürecinde sorumluluk almasını talep etmişti.

Maas ayrıca İdlib'de silahlı militanlara yönelik beklenen büyük operasyondan geri adım atması için Moskova'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad üzerindeki etkisini kullanmasını isteyeceğini de belirtti.

Alman bakan "İdlib'de büyük bir saldırı olmaması gerektiği hakkındaki beklentimizi meslektaşım Lavrov'a anlatmaya çalışacağım" ifadelerini kullandı.

 Lavrov ve Maas, Suriye ve Ukrayna krizinin yanı sıra ikili ilişkiler, Rusya-AB ilişkileri, Balkanlar'daki durum, İran'la yapılan nükleer anlaşma ve güvenlik konularını da ele alacak.

  Almanya 2015'ten bu yana çoğu Suriye ve Irak'taki savaştan kaçan 1 milyondan fazla sığınmacıyı kabul etmişti.