Süheyla Kaplan Almanya

 


POLİTİKACILARDAN SU AKADEMİE BERGEDORF DİL OKULUNU ZİYARET

 

 


Uyum ve Almanca kursuna katılan öğrencilerle biraraya gelen politikacılar, onların çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Açılışta konuşan Bergedorf Su Akademie Dil Okulu Müdürü Gülcan Çiftlik, başarılı bir uyum için Almanca dilinin önemine değinerek, "Bugüne kadar uyum kursları ihmal edildi. Ancak bunun için geç kalınmadı. Göçmenler için bu kursların büyük bir önemi var. Göçmenlerin kendilerini ifade edebilmeleri ancak yaşadığı ülkenin dilini konuşabilmesi ile mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

 

SPD Federal Milletvekili adayı Hakverdi, Almanya’nın son on yıla kadar bir göçmen ülkesi olduğunun kabul edilmediğini; toplumsal süreçle birlikte bu gerçeğin zamanla kabul edildiğini söyledi.

 

Uyum sürecinin Almanya’da bir evre geçirdiğini ve gelinen sürecin göçmenler açısından henüz yeterli, olmadığını ifade eden Hakverdi, uyumun günlük yaşamın olağan bir parçası olduğunu söyledi.

 

Alman Sosyal Demokratlar olarak göçmenlere  çifte vatandaşlık hakkının verilmesinden yana olduklarını ancak şu anda federal meclisde muhafazakar partilerin iktidarda olduklarını hatırlatan Hakverdi, 22 Eylül seçimlerinde birtakım yasaların değişmesi için meclisde çoğunluğa ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

 

 

 

‘’DIŞLANMAYA KARŞI MÜCADELE ETMEKTEYİZ’

 

SPD Hamburg eyalet Milletvekili Şimşek ise, göçmenlerin hala Almanya’da bazı devlet dairelerinde dışlandıklarinin öne sürülmesi üzerine bu konuda mücadele verdiklerine dikkati çekerek ’SPD hükümeti olarak dışlanmayla mücadele etmekteyiz. Nitekim Hamburg’da hazırlanan yeni uyum konzeptinde devlet dairelerinin çok kültürlü hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Hamburg’da son yıllarda kamu dairelerinde çalışan göçmen kökenlilerin sayısı arttı’ dedi.

 


Hamburg eyalet Başbakanı Olaf Scholz’un himayesinde Alman vatandaşlığına geçiş kapmayası başlatıldığını  ve bununla hoşgeldin kültürünün’ yaygınlaştırılmak istendiğini belirten Şimşek, göçmenlerin hayatın tüm alanında söz sahibi olmaları için Alman vatandaşlığına geçmelerini önerdi.

 

Öte yandan Şimşek, Suriye’li göçmen kursiyerlerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.